Pět trhovců dostalo půl milionu pokuty za práci načerno

ČTK ČTK
31. 8. 2012 10:01
Drábkovo zpřísnění pokut za nelegální práci dopadlo tentokrát na brněnský Zelný trh
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj uložil pěti trhovcům z brněnského Zelného trhu pokuty v celkové výši půl milionu korun. Důvodem je nelegální zaměstnávání. Inspektorát trhovce kontroloval letos v červnu. ČTK to řekla vedoucí právního odboru inspektorátu Dagmar Berková.

Inspektorát zahájil ještě dalších pět řízení o uložení pokuty, která dosud neuzavřel. "V několika dalších případech ještě probíhá vypořádání protokolu, aby kontrolovaná osoba mohla podat námitky," uvedla Berková.

Podle inspektorátu kontrola na Zelném trhu odhalila celkem 17 nelegálně zaměstnávaných osob. Některé z nich na trhu pracovaly, i když byly vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokuty inspekce uložila v několika případech i zaměstnancům trhovců. "Tam je to ale pouze v řádu tisíců korun," uvedla Berková.

Celkem letos Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj uložil za nelegální zaměstnávání pokuty ve výši 6,375 milionu korun. Nejvyšší pokutu 2,5 milionu korun má zaplatit jedna z pražských stavebních firem, která v Brně nelegálně zaměstnávala deset lidí.

Pokuty za nelegální práci dramaticky zpřísnil ministr práce Jaromír Drábek. Chce tak část šedé ekonomiky donutit k tomu, aby začala platit daně jako většina ostatních.

 

Právě se děje

Další zprávy