Penze porostou méně, děti rodičům nepřispějí. Schváleno

Petr Kučera ČTK Jiří Hovorka Petr Kučera, ČTK, Jiří Hovorka
13. 6. 2012 11:38
Poslanci schválili nižší valorizaci penzí, naopak mezigenerační solidarita neprošla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Vládní koalice ve sněmovně schválila nižší valorizaci důchodů navzdory nesouhlasu ČSSD a KSČM. Novela nyní míří do Senátu, kde má levicová opozice většinu. Očekává se, že senátoři zákon vetují a vrátí jej zpět poslancům. Ti ale mají dost času na jeho definitivní schválení tak, aby změny začaly platit od roku 2013.

Důchody tedy porostou méně, než předpokládají dosavadní pravidla. Má jít o dočasné opatření na tři roky počínaje rokem 2013.

Pravidla pro růst přitom vláda měnila nedávno a platí teprve od letošního roku. Od Nového roku skončila možnost vlády přidávat důchodcům při valorizaci více, než je zákonem stanovené minimum. Důchody nyní rostou jen o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.

Od ledna 2013 má nově platit, že důchody v příštích třech letech porostou jen o třetinu inflace a o třetinu růstu reálné mzdy. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přitom původně navrhoval úplné zmrazení růstu penzí.

Průměrný důchod by se tedy v příštím roce zvýšil zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.

Vláda obhajuje škrty tím, že je nutné snížit schodek státního rozpočtu. Za tři roky chce tak uspořit celkem 47,7 miliardy korun. Nižší valorizace je součástí "balíčku rozpočtových opatření".

Na vítanou novinku nejsou peníze

Poslanci také definitivně rozhodli, že důchodová reforma odstartuje od roku 2013 bez takzvané mezigenerační solidarity. Ta měla spočívat v možnosti, aby děti směřovaly část svých povinných odvodů přímo svým rodičům v důchodovém věku.

Podle průzkumů šlo o jednu z novinek, které veřejnost na chystané reformě nejvíce oceňovala. Nakonec od ní ale ustoupily jak TOP 09, tak ODS. Strany totiž zjistily, že na avizovanou novinku nejsou v rozpočtu peníze, respektive by došlo k dalšímu odlivu peněz z takzvaného státního pilíře.

V čem návrh spočíval? Ve prospěch svých rodičů v důchodovém věku by každý pracující mohl odvést jedno procento ze svého povinného důchodového pojištění (tedy z hrubého příjmu), aniž by si tím jakkoli omezil výši svého čistého příjmu, případně výši budoucí penze. TOP 09 dokonce původně počítala se dvěma procenty.

Tuto novinku ale nakonec prosazovaly jen Věci veřejné. Vložit ji do reformy se jim ale nepodařilo ani při středečním jednání o valorizaci.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09 by tato možnost přišla státní rozpočet na sedm až osm miliard korun ročně, což by smazalo úspory dané nižší valorizací.

Převod části povinných odvodů dětí přímo rodičům měl být určitou odměnou pro ty, kteří - řečeno slovy místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska - při výchově potomků mysleli nejen na kvantitu, ale také na kvalitu.

"Rodiče, kteří vychovají několik vzdělaných a pracovitých dětí, nebudou muset tolik spořit na důstojný důchod. Investice do dobré výchovy potomků se jim totiž vrátí tím, že v seniorském věku dostanou peníze navíc přímo z odvodů jejich dětí. Kdo přivede na svět pět líných pobíračů sociálních dávek, nedostane nic navíc," vysvětloval před dvěma lety Kalousek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Kdo má hrubou mzdu například 25 tisíc korun měsíčně, ročně tedy 300 tisíc, může svým rodičům přispět částkou až tři tisíce korun ročně. O stejnou částku se mu pak v rámci ročního zúčtování daně zvýší sleva na dani," vysvětloval plánovaný princip mezigenerační dohody v minulém roce hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

O jmenované peníze by ale přišel státní rozpočet, konkrétně státní pilíř důchodového systému. V nejnovější vlně svých úsporných plánů to tedy nemohla vláda nechat bez povšimnutí a oproti původní shodě plán na zavedení mezigenerační solidarity zatím nechala ležet mezi nerealizovanými návrhy.

Na důchody chybí 60 miliard

Letos by se mělo na penze vydat asi 373,8 miliardy korun. Příjmy z pojistného mají podle očekávání dosáhnout 324,1 miliardy. Na důchodovém účtu by tak mělo chybět 49,7 miliardy. Příští rok by příjmy měly být 324,8 miliardy.

Beze změny valorizace by výdaje činily 394 miliard, podle nového modelu by měly být téměř o deset miliard nižší.

I tak ale bude na důchodovém kontě chybět bezmála 60 miliard. V roce 2015 by se výdaje měly přiblížit 402 miliardám, příjmy se mají dostat k 345 miliardám.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzavřete penzijní připojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy