Penta vytáhla proti Ruzyni: Chce Ryanair i EasyJet

Hana Vorlíčková
31. 10. 2008 17:45
Letiště Vodochody jedná s několika low costy o linkách
Foto: Penta Investments

Praha - Vedení Letiště Vodochody jedná s několika nízkonákladovými dopravci, které chce časem "přetáhnout k sobě" z Prahy Ruzyně. Podle informací Aktuálně.cz se jedná například o společnosti Ryanair, EasyJet a Wizz Air.

"Mohu potvrdit, že už jsme se zástupci těchto společností jednali. Letiště ale zatím není připraveno na pravidelný provoz a tak k podpisu smlouvy ještě nedošlo," uvedl pro Aktuálně.cz Martin Kačur, šéf letiště, které se buduje vedle závodu AERO Vodochody.

Podle pozorovatelů, kteří se letectvím zabývají, mají Vodochody reálnou šanci nízkonákladové dopravce z Ruzyně přetáhnout. Low-cost dopravci kvůli cenové politice vyhledávají všude po Evropě co nejlevnější místa. A je zřejmé, že poplatky ve Vodochodech by byly výrazně nižší než na Ruzyni.

Investiční skupina Penta, která Aero Vodochody koupila v privatizaci před dvěma lety, chce na severu Prahy vybudovat mezinárodní letiště, kde by přistávaly charterové a nízkonákladové linky a byznysjety.

"Nejpozději do konce roku chceme mít k projednávání připravenou dokumentaci EIA o dopadech stavby na životní prostředí," doplnil Kačur.

Celé letiště by mělo být připraveno přijmout první pravidelní linky v roce 2011.

Souvislosti:
Soud odložil stavbu ranveje v Ruzyni a obchvatu Prahy
Letiště Vodochody slaví úspěch: Přistává více letadel

 

Právě se děje

Další zprávy