Penta spočítala, kolik stojí akcie Sazky. Nejvýše 0,-

Zdeněk John, Kateřina Eliášová
8. 1. 2011 7:00
Aktuálně.cz získalo oficiální nabídku Penty na převzetí Sazky. Ihned tři miliardy, dalších 3,9 mld. ve splátkách
Je to pikantní setkání majitele a podnájemníka, kteří si jdou otevřeně po krku. V O2 Aréně, která finančně potápí nejstarší tuzemskou loterijní společnost Sazka, se hraje fotbalový Fortuna Víkend šampionů. Majitel Fortuny Penta se snaží Sazku koupit
Je to pikantní setkání majitele a podnájemníka, kteří si jdou otevřeně po krku. V O2 Aréně, která finančně potápí nejstarší tuzemskou loterijní společnost Sazka, se hraje fotbalový Fortuna Víkend šampionů. Majitel Fortuny Penta se snaží Sazku koupit | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Investiční společnost Penta spočítala, že hodnota akcií Sazky je nyní nulová. Píše to v důvěrném dopise akcionářům nejstarší české loterijní společnosti, kterou chce získat.

Kopii dopisu podepsanou šéfem Penty Markem Dospivou - firma ji považuje za oficiální nabídku na převzetí - má Aktuálně.cz k dispozici.

Výpočty Penty vycházejí z tržního ocenění Sazky, jejího majetku, který by případně mohla prodat, a také z porovnání s velkými světovými loterijními firmami, s nimiž se obchoduje na burzách.

Penta má detailní informace o Sazce, i když se v tuto chvíli pokouší o "nepřátelské převzetí", jak její počínání označil šéf Sazky Aleš Hušák. Získala je především v době, kdy pomáhala vydat emisi dluhopisů, kterými Sazka získala finance na výstavbu vysočanské arény (dnes O2 Arény). Sazka zaplatila Pentě nejen důvěrnými informacemi, ale také dvěma miliardami korun za péči o úspěšnou emisi bondů.

Jenže obří sportovní aréna a splátky za ní teď stahují Sazku do dluhů.

Aleš Hušák a jeho vedení Sazky argumenty Penty zná, ale neuznává je. Tvrdí, že Penta účelově zkresluje údaje o Sazce, aby ji mohla levně získat.

Tři miliardy na dřevo, čtyři ve splátkách

Penta opravdu v dopise popisuje, kolik nabízí akcionářům Sazky za převzetí všech akcií společnosti: dvě až tři miliard okamžitě, které firma potřebuje na záchranu, a další 3,9 miliardy v pravidelných splátkách během příštích 30 let (každý rok 130 milionů).

Sazka má podle údajů, které uvádí Penta a jež vedení Sazky nerozporuje, k lednu závazky ke splacení v celkové výši 1,2 miliardy. V případě, že by se do nich zahrnula pohledávka vůči bance Fortis, pak dluhy k lednu činí dokonce 1,6 miliardy korun.

Zatímco veřejně obchodovatelné loterijní společnosti jako Lottomatica či Opap vykazují poměr mezi svým provozním ziskem a závazky zhruba 1:5, u Sazky toto ocenění Pentě vychází na 1:16.

"Při použití standardních oceňovacích metod činí tržní hodnota Sazky 3 miliardy korun bez zbytného majetku. Co se týče tohoto majetku (sídlo, O2 Aréna, jiné nemovitosti), námi oslovení investoři jej oceňují na zhruba 2 miliardy. I pokud se podaří dosáhnout vyšší prodejní ceny, bude při závazních ve výši 10,5 miliardy hodnota akcií Sazka přesto nulová," píše Penta v nabídce akcionářům.

Ve frontě na Sazku: Vítek, Synot, Ulčák

O Sazku se kromě Penty uchází další investoři. Například realitní magnát Radovan Vítek, který od bank skoupil pohledávky ve výši už přes miliardu korun, dal Sazce čas do 17. ledna. Do té doby chce od Sazky peníze, nebo ji pošle do insolvence.

Také další sázková kancelář Synot Sazce nabídla v závěru loňského roku převzetí: za dvoutřetinový podíl by dala 5 miliard a k tomu 250 milionů po dobu pěti let.

Vlastní plán na záchranu Sazky předložil akcionářům i Aleš Hušák. Počítá s prodejem zbytného majetku a také s výraznou pomocí společnosti eInvest, která patří podnikateli a bývalému svazáckému funkcionáři Martinu Ulčákovi.

Ulčák podle Hušákova plánu, s nímž byli seznámeni akcionáři Sazky na schůzce tento týden, půjčí tolik, kolik Sazka bude potřebovat. Nepožaduje za to žádný podíl ve firmě. Na oplátku pouze dostane domluvený podíl ze zisku rozdělovaného na valných hromadách v následujících deseti až patnácti letech. Akcionářům nabídne ročně vyplácet minimálně dvě stě milionů korun.

Penta ve své nabídce akcionářům zmiňuje i fakt, že tento rok rozjede vlastní číselnou loterii, k níž už má licenci od ministerstva financí. Ta podle Penty jen zhorší finanční pozici Sazky.

 

Právě se děje

Další zprávy