Penta prohrála. Mé děti budou hladovět, domlouval Hušák

Zdeněk John
30. 3. 2012 15:55
Nahrávka: Dospiva vysvětloval Hušákovi, jak drahý bude úmrtní list Sazky
Aleš Hušák, někdejší šéf Sazky
Aleš Hušák, někdejší šéf Sazky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři sta milionů korun musí zaplatit společnost Penta společně se dvěma bankami za způsob, jakým Penta v roce 2006 zprostředkovala pro Sazku refinancování emise dluhopisů, za něž se stavěla tehdejší Sazka arena.

V pátek to konstatoval Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR. Částka je většinou z odměny, kterou Penta měla od Sazky za pomoc s dluhopisy dostat.

Penta pak tuto pohledávku za Sazkou prodala Commerzbank a LBBW Bank CZ, proto se i ony dostaly jako účastnické strany k arbitrážnímu sporu (o jeho výsledku čtěte podrobněji v této zprávě).

Úmrtní list Sazky

Dluhopisy, které Sazce sloužily jako zdroj peněz pro stavbu O2 areny, se nakonec pro loterijní firmu staly úmrtním listem. Mnohamiliardová půjčka stáhla Sazku do finanční propasti.

Právě o dluhopisech spolu po telefonu mluvili Aleš Hušák, tehdejší šéf Sazky, a Marek Dospiva, spolumajitel Penty, která emisi dluhopisů pomáhala připravovat.

Aktuálně.cz má k dispozici nahrávku v celkové délce 19 minut rozhovoru Hušák - Dospiva. Dokumentuje, jak složité bylo pro oba manažery domluvit podmínky, za kterých si Sazka půjčovala peníze.

Ani na pomeranče

"Jasně, Aleši, my s tím máme hodně práce. Čili my si tři procenta zasloužíme, dvě procenta za emisi a procento za to, že se to swapuje," říká například Dospiva a Hušák mu odpovídá: "To já nebudu mít ani na pomeranče, člověče, a moje děti budou hladovět. Pojďme od týhle diskuse..."

Penta se mnohem později, na přelomu let 2010/2011, když už bylo zřejmé, že se Sazka kvůli neschopnosti splácet dluhy potápí, stala zájemcem o převzetí loterijní firmy.

Marek Dospiva, partner v Pentě, kvůli tomu udělal něco, co málokdo čekal. Spojil se s Alešem Hušákem (ačkoliv předtím měla Penta a Sazka velmi napjaté vztahy) a s jeho pomocí se pokusil Sazku pro Pentu získat.

Pět let stará nahrávka (audio v tomto článku přináší čtyři ukázky z ní) zachycuje dobu, kdy Sazka měnila jedny dluhopisy za jiné - s desetiletou splatností za dlouhodobější (15leté).

Hušák a Dospiva tu hovoří o Credit Suisse First Boston (spolu s Pentou manažer emise dluhopisů a vlastník určité části, zhruba 40 procent bondů), ale také o trusteem, tedy londýnské bance The Bank of New York Mellon, správci dluhopisů.

----

Rozhovor Aleš Hušák - Marek Dospiva (ukázky z nahrávky):

Aleš Hušák: Já bych byl, Marku, hrozně rád, kdybys tohle s nima projednal (s Credit Suisse First Boston - pozn. red.) a aby to oni dali do mandát-letteru.

Marek Dospiva:  To si myslím, že tohle oni do toho dávat nebudou. Rozumíš, jsou nějaký standardy ve světě a tohle nikdo nikdy neslyšel, aby se tam dávalo…

Aleš Hušák: Každej den se seznamujeme s novejma věcma. Každej den potkáš novou ženskou.

---

Marek Dospiva: Jasně, Aleši, my s tím máme hodně práce. Čili my si tři procenta zasloužíme, dvě procenta za emisi a procento za to, že se to swapuje.

Aleš Hušák: To já nebudu mít ani na pomeranče, člověče, a moje děti budou hladovět. Pojďme od týhle diskuse...

----

Pentě se nakonec Sazku nepodařilo získat. V tendru organizovaném insolvenčním správcem Josefem Cupkou ji získala dvojice PPF a KKCG za 3,6 miliardy, ačkoliv Penta (mimo tendr) byla ochotná dát pět miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy