Penta odkryla karty. Chce koupit Sazku, nabízí miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 12. 2010 16:38
Dvě až tři miliardy v roce 2011 a pád bosse Hušáka. To je základní nabídka Penty za záchranu Sazky.
Penta nabízí miliardy za převzetí Sazky, ale žádá mimo jiné pád jejího ředitele Hušáka (na snímku vzadu)
Penta nabízí miliardy za převzetí Sazky, ale žádá mimo jiné pád jejího ředitele Hušáka (na snímku vzadu) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Investiční společnost Penta jako první otevřeně řekla, co chce udělat s finančními potížemi zmítanou Sazkou: koupit ji.

Na setkání s majiteli nejstarší tuzemské loterijní firmy Penta nabídla dvě až tři miliardy korun v roce 2011 a další garance. Za to žádá stoprocentní podíl v Sazce a další kroky, zejména okamžitý pád generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka.

Sazka je ve vážných potížích. Sice stále vytváří relativně velký zisk - v tomto roce jen za prvních devět měsíců to byla více než miliarda - ale ten ani zdaleka nestačí na pokrytí splátek dluhu, který Sazka má kvůli sportovní aréně v Praze.

V jednom z bodů, které Penta zformulovala ke vstupu do Sazky, se také o osudu této arény hovoři - uvádí se tu, že by nový majitel O2 arénu či zatím nedostavěnou Malou halu prodal. 

Šest bodů pro Sazku

  • 1. Dohoda s akcionáři
  • 2. Zpracování plánu restrukturalizace závazků a dohoda s věřiteli
  • 3. Zpracování plánu restrukturalizace celé společnosti, včetně produktové analýzy, nákladové analýzy a personálního auditu
  • 4. Bezodkladné jmenování nového vrcholového vedení, které bude garantem realizace těchto procesů
  • 5. Zpracování plánu a zahájení procesu prodeje neproduktivních aktiv, včetně prodeje Malé arény, příp. O2 arény
  • 6. Pozastavení veškerých investic, jejich analýza a následné přehodnocení podle standardních investičních kritérií.
  • V příštích několika letech musí Sazka splatit zhruba dvacet miliard korun. Horší pro ni je, že některé splátky musí uhradit prakticky okamžitě.

    Penta majitelům Sazky řekla, že budou potřebovat také další garance v řádu stovek miliónů, které nový investor - a Penta jím chce být - musí poskytnout věřitelům.

    Manažeři Sazky na to o několik hodin později reagovali prohlášením, že jde jen o konkureční boj a že budou za uvedené informace od Penty soudně vymáhat odškodné v řádu miliard korun.

    Tvrdá daň za arénu

    Závazky, která má Sazka u Komerční banky a Raiffeisenbank ve výši kolem 900 milionů korun, skoupil nedávno miliardář Radovan Vítek a chce je urychleně splatit, jinak je připraven podat na Sazku insolvenční návrh.

    K akcionářům Sazky patří výhradně sportovní svazy v čele s ČSTV, které v minulých letech z výnosů loterijní společnosti žily. Kvůli splácení úvěrů se však v posledních letech příspěvky pro sport výrazně snížily.

    Zástupci Penty také akcionářům řekli, že bez investora nelze krachující Sazku zachránit. Investor podle nich musí okamžitě posílit likviditu společnosti.

    Může za to Hušák?

    Současnou situaci Sazky, která není schopná platit své dluhy, způsobila podle Penty série manažerských selhání především současného generálního ředitele Aleše Hušáka.

    Právě stavbu víceúčelové arény a další projekty zástupci Penty Hušákovi vyčítají. 

    Generální ředitel Sazky Aleš Hušák.
    Generální ředitel Sazky Aleš Hušák. | Foto: Radek Pecák

    Hušák v minulých dnech poukázal na to, že se některé firmy snaží o nepřátelské převzetí Sazky.

    "Útoky ze strany pana Hušáka vnímáme jen jako o snahu o odpoutání pozornosti od jeho manažerských selhání. Nemáme zájem o žádné nepřátelské převzetí," uvedla Penta, která už v Česku vlastní loterijní společnost Fortuna. 

    Fortuna je na tuzemském sázkařském trhu výrazným hráčem. Na příští rok plánuje rozjet číselnou loterii a tím po dlouhých desetiletích prolomit monopol Sazky a její nejúspěšnější hry zvané sportka. Fortuna už k tomu získala potřebnou licenci od státu.

     

     

    Právě se děje

    Další zprávy