Penta možná prodá Fortunu

red eko
23. 10. 2008 10:07
Sázková kancelář Fortuna bude zřejmě na prodej
Foto: Profimédia

Praha - Sázková kancelář Fortuna bude na prodej. Uvedlo to dnešní vydání Hospodářských novin.

Současným majitelem Fortuny je Česko-Slovenská skupina Penta. "V tuto chvíli analyzujeme různé strategické možnosti pro Fortunu. Do té doby, než padne konečné rozhodnutí, nebudeme situaci komentovat," řekla deníku mluvčí Penty Jana Studničková. "Fortuna je nyní připravená k prodeji a Penta má zájem se jí zbavit," potvrdil zdroj z Fortuny.

Penta Fortunu získala v roce 2005 zhruba za dvě miliardy korun od skupiny podnikatelů okolo Michala Horáčka. Dnes by za ni dostala výrazně více. Fortuna se totiž pod novým majitelem rozšířila i na zahraniční trhy a nyní kromě Česka působí i v Polsku, Slovensku a Chorvatsku.

Mezi zájemci o Fortunu se mohou objevit nejenom strategičtí investoři z oboru, ale i finanční skupiny z jiných odvětví. "Fortuna má zajímavé výsledky a lze očekávat zajímavou cenu," řekl HN Richard Kovář z Redbaenk. Doplnil, že Penta navíc může zhodnocené prostředky použít pro nákupy firem, kterých se dotkne finanční krize, a bude je tedy možné koupit za nižší cenu.

Loni byla Fortuna jednou z nejvýdělečnějších společností zaměřených na kurzové sázky v Česku. Její čistý zisk meziročně stoupl o 83 procent na takřka 280 milionů korun. Konkurence v obchodním rejstříku výsledky za rok 2007 nezveřejnila, loňský zisk dalšího lídra trhu, společnosti Tipsport, činil 155 milionů korun. Firmy Chance a Synot Tip rok 2006 končily ztrátou.

 

Právě se děje

Další zprávy