Peníze zablokované v záložně: stopy míří do Hongkongu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
19. 6. 2013 10:00
Insider: Vyšetřovatelé mapují chování největší tuzemské kampeličky, MSD

Praha - O tom, že má největší tuzemská záložna Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) se zhruba 15 tisíci klienty velké problémy, se ví. Zablokované peníze na účtech, správní řízení České národní banky a vyšetřovatelé na krku, to není nic, o co by finanční instituce měla stát.

V úterý Česká národní banka zveřejnila Zprávu o finanční stabilitě, v níž označila kampeličky za rizikovou část finančního sektoru. Deník Insider týž den popsal ve svém článku verze, s nimiž pracují vyšetřovatelé případu největší z nich, právě zmíněného MSD.

Část peněz podle toho, co píše Insider s odvoláním na dva zdroje blízké vyšetřování, putovala do Hongkongu. Deník s odvoláním na vyšetřovatele píše, že jednou z verzí je i ta, že část peněz z úvěrů  se vytratila právě v zahraničí.

Na konci prvního letošního čtvrtletí měla záložna v položce „úvěry a jiné pohledávky" částku 12,6 miliardy korun. Podle zdrojů Insideru už s velkou částí těchto peněz MSD - zjednodušeně řečeno - nemůže počítat. Zatím není jasné, zda se MSD stala obětí podvodu, nebo zda se nějak na popsaných operacích někdo z MSD podílel.

BYZNYS v deníku Insider

S jakými verzemi pracují vyšetřovatelé v kampeličce MSD? Čtěte v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy