Peníze má ČSA zajistit stát, shodují se záchranné plány

Adam Junek
19. 10. 2009 10:43
Na dozorčí radě se dnes hraje o mnohé, zřejmě i o setrvání prezidenta Lašáka a šéfa dozorců Nováka

Praha - Až tři miliardy korun má Českým aeroliniím při jejich záchraně pomoci najít stát. Peníze jsou třeba pro zajištění dostatečné likvidity zadlužených aerolinek. Se státní intervencí počítají oba záchranné plány, které dnes projedná dozorčí rada národního dopravce.

Ani plán z pera týmu stávajícího prezidenta Českých aerolinií Radomíra Lašáka, ani pesimističtější návrh krizových manažerů z dozorčí rady vedených Václavem Novákem však nepočítá s přímým nalitím peněz do aerolinek.

Letiště, naše spása

Novák již dříve avizoval, že pokud se dohodne s odbory na snížení platů a podaří se mu tak změnit kolektivní smlouvy, bude žádat "aktivní participaci majoritního vlastníka (státu, pozn. red) na zajištění kapitálu firmy". Podle informací deníku Aktuálně.cz jde o jakýsi závazek či záruku, že aerolinie nepadnou. Díky tomu by se aerolinkám například lépe vyjednávalo o další půjčce od bank.

Stejně tak Lašákův plán počítá s tím, že stát aerolinky podpoří. V jeho podrobném návrhu se v kapitole projektů na zajištění likvidity počítá na příští rok s novými půjčkami od bank, a to v rozpětí 1,5 až dvou miliard korun. A v poznámce se píše - za spolupráce s Letištěm Praha, což je státní podnik, a ministerstvem průmyslu a obchodu. Zároveň 0,8 až celá jedna miliarda má přijít přímo od státem ovládaného ruzyňského letiště, a to díky kapitálovému vstupu.

Vzhledem k dlouho trvající krizi, kterou se zatím nepodařilo úspěšně řešit ani Novákovu týmu, se živě spekuluje o dalších personálních zemětřeseních.

Hra o posty

Na dnešní dozorčí radě by tak mohl být vyměněn její předseda Václav Novák. Stejně tak se ale v kuloárech spekuluje o výměně Radomíra Lašáka. Podle deníku E15 by jej mohl nahradit současný šéf Letiště Praha Miroslav Dvořák a propojit tak letiště a ČSA personálně.

Lašák ostatně již dříve svůj post nabídl. Výměnou za to, že odboráři přistoupí na snížení platů - u pilotů šlo o škrty o 30 procent.

Zásadní rozhodnutí pro aerolinky, jejichž vlastní kapitál je nyní více než miliardu v mínusu, přijde ke konci měsíce. Do 26. října se má ministerstvo financí rozhodnout, zda aerolinky zprivatizuje. V tendru zbyl poslední zájemce - Unimex Group spolu s Travel Servicem. Nabídka zní: miliarda korun, ale v době prodeje musí mít ČSA vlastní kapitál alespoň nulový.

To znamená, jak už dříve upozornil deník Aktuálně.cz, že by stát prodělal. Do konce roku totiž může vlastní kapitál klesnout až na mínus dvě miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy