Pendolinem do Brna a Děčína už dnes

Redakce EKO
29. 11. 2005 0:24
Praha - Dvě soupravy pendolino jezdí mezi Brnem, Prahou a Děčínem už od dnešního dne, a to místo normálních rychlíků.

České dráhy nasazují nové rychlovlaky do provozu dva týdny před platností nového jízdního řádu. Ten počítá od 11. prosince i s rychlejší dobou spojení tímto vlakem.

Soupravy Pendolino do té doby pojedou stejně rychle a za stejnou cenu, jako normální rychlíky. "Cestující to předem nepozná, koupí si jízdenku a místo klasického rychlíku tam bude pendolino," říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Foto: Josef Mašek

Nemusí jet pokaždé

Vlaky budou jezdit místo klasických rychlíkových souprav až do 11. prosince. "Nebude to zaručeno, pokud bude potřeba pendolino pro jiné účely, tak pojede běžná souprava," uvádí Šťáhlavský.#reklama

Pendolino vyjede v šest ráno z Brna do Prahy jako rychlík R 876. Cestou na pražské Hlavní nádraží staví v osmi stanicích. Na cestu zpátky vyjíždí ve tři odpoledne.

Na trase Praha-Děčín vyjíždí pendolino v 10.26 z pražského Masarykova nádraží a cestou staví na čtyř nádražích. Nezlevněné jízdné vyjde na 162 korun, mezi Brnem a Prahou vyjde cesta díky relační slevě na 130 korun.

Od prosince ale dráhy relační slevu na trase Praha-Brno ruší, ČTĚTE ZDE.

Nový jízdní řád s pendoliny počítá

Od 11. prosince už budou jezdit pendolina pravidelně. Celkem šest nových souprav bude jezdit mezi Ostravou a Prahou Holešovicemi. Z obou měst budou vyjíždět celkem pětkrát denně.

Foto: Josef Mašek

Cesta bude díky nim zhruba o půlhodinu rychlejší, pojedou tři a půl hodiny, ale zdraží se. Základní jízdné v druhé třídě z Ostravy do Prahy je 500 korun. K jiným jízdenkám si cestující musí přikoupit místenku za 200 korun.

Mezi Prahou a Břeclaví pojedou pendolina také, zatím ale místo dosavadních vlaků Intercity nebo Eurocity. Cena proto zůstane stejná. České dráhy také počítají s nasazením pendolin až do Bratislavy nebo Vídně.

 

Právě se děje

Další zprávy