Pegatron v Ostravě propustí do konce roku asi 760 lidí

ČTK ČTK
14. 11. 2012 16:55
Společnosti se nepodařilo obnovit strategický kontrakt, doplatila i na změnu ve clech
Foto: Karel Toman

Ostrava - Společnost Pegatron Czech, výrobce set-top-boxů a LCD televizí, opustí v Ostravě do konce roku asi 760 lidí.

Z firmy postupně už od srpna odchází z organizačních důvodů 360 kmenových zaměstnanců, další asi stovka lidí končí po zkušební době nebo jim vyprší smlouvy na dobu určitou. O práci přijde také zhruba 300 agenturních zaměstnanců. ČTK to dnes řekl personální manažer společnosti Zdeněk Svozil.

"Nepodařilo se nám obnovit kontrakt se strategickým zákazníkem na podzim a příští rok," řekl České televizi generální ředitel společnosti Pegatron Czech Arthur Chen.

Místo výroby jen servis

Pegatron v Ostravě končí s montáží LCD televizorů a set-top-boxů, zachová ale své servisní a opravárenské středisko, které chce naopak posílit. Svozil řekl, že z nynějších zhruba 1100 pracovníků by mělo být na začátku příštího roku 630. "Plus teď hledáme dalších 20 techniků, kteří jsou schopni ty opravy dělat, takže by tady mělo být nějakých 650 lidí," řekl Svozil.

Uvedl, že u montáží LCD televizorů vypršela smlouva s klíčovým zákazníkem, na set-top-boxech se zase podepsalo nové celní zařazení. "Kvůli němu se majiteli více vyplatí montovat je v Číně než u nás," řekl manažer.

Ostravský závod se tak od ledna bude zabývat zřejmě jen pozáručním i záručním servisem a opravami produktů, které Pegatron vyrábí. "Strategie firmy je v tom, posílit maximálně opravy a servisní činnost. Pochopitelně neustále hledáme možnosti i obnovení nějakých výrobních projektů, ale prozatím nemáme nic konkrétního," řekl Svozil.

Výroba počítačů v Ostravě skončila už dříve

Pegatron Czech je od roku 2008 nástupnickou organizací ASUS Czech, která byla založena v roce 2002 a od začátku roku 2005 jsou její výrobní a servisní kapacity soustředěny v Ostravě. Před několika roky už Pegatron přestal s výrobou stolních počítačů. Skupina Pegatron, sídlící v Tchaj-wanu, je významným celosvětovým výrobcem a poskytovatelem služeb v oblasti IT.

Najít si práci pro propuštěné zaměstnance nebude jednoduché. V Moravskoslezském kraji činí současná míra nezaměstnanosti 11,4 procenta, přímo v Ostravě je to 12,1 procenta. V registru úřadu práce ve městě bylo na konci října 21.631 lidí, což je nejvíce od února 2011. V nabídce bylo 2123 volných míst, což je ale podle ředitelky ostravského úřadu práce Yvony Jungové stále nedostatečné. Na jedno místo připadá více než deset nezaměstnaných.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci?

 

 

Právě se děje

Další zprávy