Patnáct milionů za Polívkovu farmu, kupec neznámý

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 10. 2013 16:10
Nový majitel získal také některé ochranné známky, včetně názvu Manéž Bolka Polívky.
Bolek Polivka.
Bolek Polivka. | Foto: ČTK

Olšany (Vyškovsko) - Areál bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku byl ve středu vydražen za vyvolávací cenu 15 milionů korun.

Zájemci o areál byli dva, druhý však ani jednou nepřihodil. Kdo je novým majitelem, není zatím jasné, protože jeho právní zástupce okamžitě odjel a řekl, že nemá oprávnění mluvit s médii.

Nový vlastník bude znám nejpozději do 45 dní. "Do té doby totiž musí vydražitel zaplatit a poté se provede přepis v katastru nemovitostí," řekla novinářům Marcela Koutná z Dražební společnosti Morava. Sdělila jen, že vydražitel je právní subjekt z Prahy.

Pohledávky za farmou přesahují 50 milionů korun. Uspokojeni tak budou zajištění věřitelé, jejichž pohledávky jsou zhruba čtyři miliony, zbytek si rozdělí nezajištění věřitelé.

Nový majitel získal kromě souboru nemovitého a movitého majetku také některé ochranné známky, včetně názvu Manéž Bolka Polívky. Pokud tak herec bude chtít i nadále toto označení pro populární a tradiční pořad používat, bude se muset s novým majitelem domluvit.

"Předpokládám, že do jednání vstoupí Divadlo Bolka Polívky, které už před dražbou projevilo zájem," řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková. Dalšími ochrannými známkami jsou například Bolkovica, Bolkova jedenáctka, Valašské království či Valašský král Boleslav I. Mnohé z nich už jsou nepoužívané.

Na dražbu nedorazil například podnikatel Alexander Seidl, Polívkův přítel, který původně avizoval, že by měl o koupi zájem a po splacení dluhů by areál Polívkovi vrátil. Nezájem zdůvodnil závazky, které vyplývaly z dotační smlouvy farmy s Regionální radou soudržnosti regionu Jihovýchod. Ta však byla k 18. říjnu zrušena. Seidl však už dříve koupil okolní pozemky, včetně současné příjezdové cesty.

I další kroky Seidla podle Hýskové vedly k tomu, aby dražbu co nejvíce oddálil, případně zcela zmařil. "Jsem ráda, že se mu to nepovedlo, a uvidíme, jak bude řízení ohledně farmy pokračovat dál. V takové situaci jsem vůbec ráda, že se našli zájemci. Je dobře, že se farmu podařilo prodat, protože o nemovitost je potřeba pečovat, aby se nesnižovala její hodnota," řekla Hýsková.

Pohledávky od 50 subjektů

Nový majitel získal restauraci, hotel, wellness centrum a některé přilehlé pozemky, celkem 23 tisíc metrů čtverečních. Právě dostavba hotelu a stavba wellness centra se stala Polívkovi osudnou, protože nedokázal splatit dluhy stavebním firmám za provedenou práci a v dubnu poslal soud farmu do konkurzu.

Před rokem podala stavební firma Kaláb návrh na insolvenci. Do ní poslal podnik insolvenční soud 7. března. Krajský soud v Brně prohlásil 11. dubna konkurz. Pohledávky v hodnotě 56,5 milionu korun přihlásilo přes 50 subjektů.

Na konci roku 2012 pracovalo na farmě 21 lidí. Součástí areálu je tříhvězdičkový hotel U Krále s kapacitou 65 lůžek, restaurace U Klauna se 115 místy k sezení, venkovní terasa pro 50 lidí, venkovní bufet Krásno pro 150 osob a výstavní galerie. K dispozici je i bazén, sauna a masážní služby. Pro děti zde byla minizoo.

V roce 2011 podnik hospodařil podle rozvahy ve Sbírce listin se ztrátou 658 tisíc korun, v roce 2010 se ztrátou 27 tisíc korun. Podle dokladů, které dlužník předložil insolvenčnímu správci, činila v roce 2012 ztráta osm milionů a letos do 7. března téměř půl milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy