Paroubek o Hyundai: Vyvlastnit? Proč ne

Tomáš Fránek
8. 12. 2005 17:21
Brno, Žilina Český premiér Jiří Paroubek zvažuje možnost, že kvůli možné investici korejské automobilky Hyundai v Nošovicích na severu Moravy bude potřeba přijmout speciální vyvlastňovací zákon.

Ten by umožnil získat pozemky těch majitelů, kteří nechtějí svoji půdu v připravované průmyslové zóně prodat. "Pokud jde o Nošovice, nevylučuji ani nějaký dost razantní postup. Záleží teď na ministerstvu průmyslu a poslaneckém klubu ČSSD. Dovedu si představit nějaký speciální zákon pro tento účel, který by vedl k vyvlastnění těchto pozemků. Neumím si představit, že bychom ty věci nechali jen tak," uvedl Paroubek.

Zkušenosti ze slovenské Žiliny, kde staví svoji automobilku další korejská společnost Kia, ale ukazují, že vyvlastnění pozemků speciálním zákonem nevede k urychlení celého procesu, jenom ho komplikuje a prodražuje.

Slovenská vláda totiž poté, co část majitelů pozemků pod budoucí automobilkou v okolí Žiliny nechtěla svoje pozemky prodat kvůli nízké ceně, prosadila zákon, který by umožnil vyvlastnění pozemků.

PŘEČTĚTE SI: Stát nabízí Hyundai 1,5 mil. na člověka

Celý proces vyvlastnění také začal, byl však hned od počátku zablokován odvoláními a žalobami lidí, kterým měl stát pozemky vyvlastnit. Celý proces se tak úplně zastavil a vláda dokonce přijala změnu zákona o vyvlastnění, který měl celý proces ještě více urychlit a zabránit zdlouhavému odvolávání.

Výkup pozemků ale už nabral více než roční zpoždění a od vyvlastnění tak slovenská vláda v časové presu ustoupila. Slovenská vláda nakonec raději zaplatila o více jak osm set milionů korun víc než původně počítala. A teprve dohoda o výplatě peněz umožnila odblokování jednání a definitivní výkup pozemků.

Hyundai
Hyundai | Foto: www.hyundai.com

Sociální demokraté chtějí institut vyvlastnění zpracovat do novel stavebního zákona, který bude v pátek projednávat ve druhém čtení sněmovna. "Obě strany by měly nezávislého soudního znalce, který by určil tržní hodnotu pozemků. Umíme si představit, že by se
výsledný průměr vynásobil nějakým koeficientem tak, aby povinný výkup byl maximálně výhodný pro majitele pozemku. Vše by samozřejmě bylo přezkoumatelné nezávislým soudem," uvedl mluvčí ministerstva obchodu a průmyslu Ivo Mravinac.

Možné vyvlastnění pozemků v Nošovicích se ale nelíbí ani vedení kraje, ani lidem, kteří v obci žijí. "Otázka případného vyvlastnění pozemků podle mého názoru stále není na místě," reagoval hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský s tím, že kraj nechce zónu za každou cenu. "Nevěříme, že k vyvlastnění může dojít, protože i pan hejtman nám řekl, že o vyvlastňování nemůže být řeč," uvedla ČTK obyvatelka Nošovic Marie Bezecná, jejíž manžel vlastní půdu v budoucí průmyslové zóně.

Meziresortní komise pod vedením ministerstva průmyslu a obchodu dnes kraji prodloužila lhůtu na výkup prvních sta hektarů pro průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku z dneška do 22. prosince. Pro případ, že se to Moravskoslezskému kraji do uvedeného termínu podaří, komise uvolnila prvních 190 milionů korun na zaplacení pozemků.

 

Právě se děje

Další zprávy