Paroubek chce prosadit změny v ČKA

Milan Duda, čtk
20. 1. 2006 16:13
Praha - Premiér Jiří Paroubek chce v Poslanecké sněmovně prosadit změny v dozorčí radě České konsolidační agentury. Současné složení je podle něj reliktem opoziční smlouvy.

Změny by se měly dotknout zástupců ODS, premiér by byl i pro odvolání bývalého lidoveckého poslance Pavla Tollnera. V radě by naopak měla nově získat zastoupení i KSČM.

Dozorčí rada ČKA podle Paroubka přežila opoziční smlouvu o čtyři roky a změny měly proběhnout už dávno. "Já předpokládám, že se nikdo nebude divit, že ten výbor (dozorčí rada) ČKA bude strukturován tak, aby to odpovídalo rozložení politických sil ve sněmovně," řekl.

Většinu v radě má koaliace už dnes

"Jde jen o další krok ke společnému vládnutí ČSSD s komunisty," komentoval snahu premiéra Vlastimil Tlustý, současný šéf dozorčí rady a poslanec ODS. Současná vládní koaliace má již v dozorčí radě ČKA šestičlennou většinu a může tak podle Tlustého schválit jakékoliv opatření.

Změny ve složení rady by se podle Paroubka měly dotknout zástupců ODS. "Je také otázka, jestli lidovci nepřehodnotí účast pana Tollnera," dodal.

Na koho Paroubek míří?

Podle dnešního vydání MF Dnes chtějí vládní politici z dozorčí rady dostat především bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala. Ten se kvůli podezření z korupce vzdal mandátu ve sněmovně, díky čemuž by mu však plat v ČKA měl vzrůst třikrát na
300 tisíc korun. Podobné odměny pobírají i další bývalí poslanci za KDU-ČSL Tollner a za US-DEU Pavel Pešek. 

Vládě se v minulých dnech nelíbil ani odpor Vlastimila Tlustého i dalších členů k převodu pohledávky státu vůči společnosti Setuza z ČKA na rolnický fond. Vláda chce pohledávku vyměnit za akcie a získat tak opět podíl v této významné potravinářské společnosti, který ztratila kvůli nevýhodné smlouvě.

Pohledávku za Setuzou chce koupit PPF

Ministr zemědělství Jan Mládek však včera řekl, že by chtěl vládu přesvědčit, aby v ČKA prosadila prodej pohledávky ve veřejném tendru. Tuto "transparentnější" variantu podporuje i Vlastimil Tlustý.

Zájem o koupi pohledávky již projevila finanční skupina PPF, která již plánuje odkup většinového balíku akcií od společnosti Český olej ovládané skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Ta má o pohledávku rovněž zájem.

Hlasování o změnách v dozorčí radě ČKA by mohlo ve sněmovně nastat 24. ledna. Do návrhu programu schůze tento bod nedávno zařadil poslanec ČSSD Miloslav Vlček, sám člen této rady.

21 milionů pro 5 členů představenstva ročně

Paroubek se tak v kritice ČKA připojil k ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi. Tomu se vedle složení dozorčí rady nelíbí ani údajně přemrštěné odměny, které si rozděluje rada i představenstvo agentury.

Pětičlenné představenstvo ČKA si například v roce 2004 přišlo celkem na 21 milionů korun. Sobotka proto požádal dopisem předsedu dozorčí rady Vlastimila Tlustého (ODS), aby letošní odměny byly menší. Inspirovat by se prý měl systémem odměn v České národní bance.

 

Právě se děje

Další zprávy