Pařížské metro na českých kolech

ČTK, eko
30. 6. 2006 15:13
Bohumín - Pařížské metro, nejvýše položená železnice na světě nebo metro v Dillí. Tam všude jezdí nebo budou jezdit kola vyrobená v bohumínské firmě Bonatrans.

Zakázku na 900 kusů železničního dvojkolí za více než 50 milionů korun pro metro v Paříži získal podnik od výrobce kolejových vozidel společnosti Bombardier Transportation.

Kontrakt je uzavřen do roku 2009 s možností opce na další období.

První výrobek pro pařížské vozy dodá Bonatrans ze skupiny firem podnikatele Karla Komárka koncem letošního roku.

Ve výrobě železničních kol jde o mimořádně vysoký objem dodávky, uvedl obchodní ředitel Bonatransu Jakub Weimann.

"V nejbližší budoucnosti budou jezdit naše kola také na jedné z nejvýše položených železnic na světě, kterou je trať do Tibetu. Pro metro v Dillí v současné době testujeme a budeme dodávat kola s tlumiči hluku, která již znají cestující například v Bostonu a Barceloně," dodal.

Jihokorejský trh je prioritou

Bonatrans se pokouší proniknout také na jihokorejský trh s vysokorychlostními vozy, které mají konkurovat letecké dopravě.

Podle Weimanna nezůstávají pozadu ani ostatní východní země. "Největší boom zaznamenáváme zejména v Číně a Indii. Zatímco v Evropě se prodávají desítky vozů, v Asii jsou to desítky vlaků," dodal Weimann.

Akciová společnost Bonatrans je největším evropským a jediným českým výrobcem železničního materiálu, dvojkolí a jeho dílů pro odvětví kolejové dopravy.

Firma s přibližně 940 zaměstnanci loni zaznamenala 12procentní meziroční nárůst tržeb na rekordních 3,7 miliardy korun.

V současné době představuje její podíl na evropském trhu 30 procent. Ročně opustí brány závodu přibližně 190 000 výrobků, z toho 90 procent směřuje na export.

 

Právě se děje

Další zprávy