Parazit, říká Becherovka o rumu z Těšína. Soud prohrála

Tomáš Fránek
20. 7. 2013 20:20
Becher není Bercer, odlišný je i vzhled ochranné známky

Brno - Nejznámější tuzemská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka neuspěla v boji proti tuzemáku z Českého Těšína.

Likérce vlastněné koncernem Pernod Ricard se nelíbilo, že tamní firma Nela Drinks získala ochranu pro svoji značku Bercer Speciál Tuzemák 80.

Podle Becherovky jde o parazitování na proslulém jménu likérky dodávající výrobky do 35 zemí světa. Úřad průmyslového vlastnictví a nyní i Městský soud v Praze ale konstatovaly, že lidé si obě značky plést nebudou.

Becher, nebo Bercer?

Ve velmi obsáhlém právním materiálu se Becherovka snažila přesvědčit soud o tom, že název pro nápoj z Českého Těšína parazituje na známém jménu karlovarské likérky. Poukazovala zejména na podobnost slov Becher a Bercer (z francouzštiny kolébat).

"Průměrný spotřebitel bude tato označení vnímat jako stejně dlouhá, disponující shodnými prvními a posledními dvěma písmeny, přičemž odlišnosti pouze ve střední části slov nebude věnovat patřičnou pozornost," uvedli v žalobě právní zástupci Becherovky. Lidé v obchodech si tak podle nich mohou myslet, že jde o další z řady výrobků karlovarské likérky.

Karlovarská Becherovka.
Karlovarská Becherovka. | Foto: Becherovka

Tuto argumentaci ale odmítli nejen zástupci společnosti Nela Drinks z Českého Těšína, ale i experti Úřadu průmyslového vlastnictví. Podle nich nejsou názvy Becher a Bercer natolik podobné, aby si je lidé pletli. Odlišná je také celková vizuální podoba obou značek i jejich výslovnost.

Záměna nehrozí

To nyní potvrdil i Městský soud v Praze. Uznal, že oba názvy si sice jsou do jisté míry podobné, avšak pravděpodobnost záměny výrobků podle něj neexistuje.

"Soud nesdílí názor společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka, že společnost Nela Drinks zvolila dané označení s cílem parazitovat na dobré pověsti likérky a jejích výrobků. Takové parazitování je vzhledem k prokázané nepodobnosti porovnávaných označení vyloučeno," rozhodl soud.

Becherovka se nyní ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud.

Spor o název tuzemáku je přitom soubojem oborového Davida a Goliáše.

Společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka měla v účetním roce 2011/2012 celkové tržby zhruba 1,3 milionu korun a zisk 251 milionů korun. Od roku 1998 ji vlastní koncern Pernod Ricard. Na českém trhu působí i jako distributor značek mateřské skupiny. Becherovka se vyváží do více než 35 zemí světa.

Nela Drinks patří mezi menší tuzemské likérky. Podle posledních údajů ze sbírky listin vydělala za rok 2011 milion osm set tisíc korun před zdaněním.

Podívejte se, jak Becherovka po prohibici zahájila výrobu:

 

Právě se děje

Další zprávy