Papírny Větřní v úpadku, prý kvůli pervitinové kauze

ČTK ČTK
10. 6. 2013 15:56
Insolvenční návrh podala společnost, které papírny dluží přes 953 tisíc korun
Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Krajský soud v Českých Budějovicích vyhlásil úpadek společnosti JIP Papírny Větřní a stanovil insolvenčního správce. Věřitelé mohou své pohledávky uplatnit do 31. července. Schůzi věřitelů svolal soud na 5. srpna.

Insolvenční návrh na papírny podala společnost Via Authentica, která pro firmu zajišťovala lodní přepravu zboží. Papírny jí dluží přes 953 tisíc korun.

Papírny podle soudu dluží také České správě sociálního pojištění nebo třeba společnosti Pure Solve a Vesat Invest. Podle insolvenčního rejstříku podala své pohledávky k soudu zatím téměř stovka věřitelů, poskytovatelů služeb a dodavatelů zboží. Položky jsou většinou v řádech desetitisíců. Do milionů půjdou částky na dlužných mzdách a sociálním pojištění zaměstnanců.

"Část lidí odešla, část si našla jinou práci, část je na pracovním úřadě. V květnu jsme zaměstnávali zhruba 650 lidí, k dnešku jich zůstalo asi 200," řekl ČTK předseda představenstva papíren Dušan Grmolec. Před auditem a valnou hromadou, jejíž termín nebyl zatím stanoven, odmítl říct, jak firma loni hospodařila.

Může za to pervitin

Podle Grmolce začaly problémy společnosti před několika týdny, kdy se v médiích objevila kauza spojovaná s firmou. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) chtěli dva muži a policista z Českých Budějovic pervitinem diskreditovat daňového úředníka. Ten prý při kontrole firmy odhalil nadměrné odpočty DPH v hodnotě desítek milionů korun. Podle některých médií byly prověřovanou firmou JIP Větřní.

"Po zveřejnění této kauzy jsme během jednoho dne přišli o všechny bankovní a finanční partnery. Společnost E.ON přestala papírnám dodávat elektřinu po neuhrazení faktury po sedmi dnech po lhůtě splatnosti," shrnul. Grmolec tvrdí, že společnost má zajištěné zakázky na výrobu až do září.

Problémy papíren začaly podle Grmolce v roce 2008, kdy český papírenský trh zasáhla vlna konkurzů. Začaly těžkosti s provozními úvěry, vysokou energetickou náročností provozu a posilováním koruny vůči euru. Papírny hledaly, jak se z krize dostat.

Třeba od roku 2010 začaly provozovat závod bývalých Olšanských papíren v Lukavici na Šumpersku, zkolaboval ale trh s tiskovým papírem kvůli poklesu nákladu tištěných médií. Loni se podařilo zahájit výrobu obalů pro společnost provozující rychlé občerstvení, což přineslo zvýšení tržeb o 20 procent, nastaly ale problémy s financováním výroby. Právě tyto těžkosti podle vedení společnosti vyústily až v úpadkovou situaci.

 

Právě se děje

Další zprávy