Pan Toyota se kál za to, že jeho auta zrychlují

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
25. 2. 2010 7:50
Akio Tojoda podstoupil "grilování" v americkém Kongresu
Musíme šlápnout na brzdu. Akio Tojoda, šéf největší automobilky světa.
Musíme šlápnout na brzdu. Akio Tojoda, šéf největší automobilky světa. | Foto: Reuters

Washington - Prezident automobilky Toyota Akio Tojoda včera v americkém Kongresu přijal osobní odpovědnost za závady na vozech automobilky a vyjádřil hlubokou lítost nad nehodami, které tyto defekty způsobily.

Zároveň přislíbil, že je připraven plně spolupracovat s americkou vládou při vyšetřování bezpečnostních problémů některých modelů firmy.

Nekontrolovatelné zrychlování není podle Tojody v žádném případě způsobeno chybou elektroniky, ale mechanickou závadou plynového pedálu nebo srolovanou podložkou u řidiče. Právě nečekaná akcelerace některých Toyot si zřejmě vyžádala několik lidských životů a automobilka kvůli ní musela svolat k opravě několik milionů vozů.

Podle vnuka zakladatele Toyoty a jejího nynějšího šéfa se chyba vznikla ve špatné strategii firmy.

"Věnovali jsme růstu (firmy) větší pozornost než rozvoji našich lidí a organizace a měli bychom si to upřímně přiznat. Lituji, že to vyústilo v bezpečnostní problémy popsané ve svolávacích akcích, které nyní pořádáme, kál se Tojoda.

Firma zřejmě napříště o svolávání vozů k opravě nebude rozhodovat ve svém ústředí v Japonsku, ale v regionálních pobočkách. V USA je firma  kritizována, že se svoláváním automobilů začala příliš pozdě, a že při něm postupuje příliš pomalu.

Slíbil nápravu

Přímo před kongresmany pronesl Akio Toyoda slib, že se osobně zasadí o co nejrychlejší nápravu. "Mé jméno je na každém autě.Osobně se zavazuji, že Toyota bude energicky a ustavičně pracovat na tom, aby získala zpět důvěru svých zákazníků," řekl.

Automobilka již byla na celém světě nucena svolat k opravě přes osm milionů automobilů několika modelových řad kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Tento měsíc navíc oznámila, že kvůli potížím s brzdami svolá k opravě zhruba 437 tisíc vozů Prius a dalších hybridních modelů.

V samotných Spojených státech již automobilka svolala přes šest milionů aut. Americké úřady obdržely stížnosti, podle kterých ve vozech značky Toyota v USA od roku 2000 kvůli náhlému zrychlení zemřelo až 34 lidí.

Mluvčí českého zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk už dříve ČTK sdělil, že svolávací akce se zřejmě týká i České republiky. Počet vozů, které oprava plynového pedálu čeká, je podle něj stále v šetření.

 

Právě se děje

Další zprávy