Pan Euro u spořitelny definitivně končí

Adam Junek
25. 6. 2007 11:45
Prouza si musel vybrat, bere vlastní byznys
Tomáš Prouza
Tomáš Prouza | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslední červen. To je den, kdy naposledy bude jako klientský ombudsman Tomáš Prouza zastupovat zákazníky Poštovní spořitelny. Z banky jej žene podle informací Aktuálně.cz touha po vlastním byznysu, tedy vlastně střet zájmů.

Bývalý náměstek ministra financí, který si vysloužil přezdívku pan Euro nebo také drtič bank, se totiž vrhl do poradenského byznysu.

"Prouza skončí na konci června, nemohl být zároveň v bance a zároveň partnerem poradenské firmy. Vybral si byznys, který sám vlastní a řídí," řekl dnes deníku Aktuálně.cz zdroj z banky. Oficiálně vše skupina ČSOB, kam i Poštovní spořitelna patří, oznámí později.

Vážný pohovor

O odchodu Prouzy se hovoří od té doby, kdy se na veřejnosti objevila informace, že spoluzakládá novou finančně-poradenskou firmu.

Jde o společnost Partners for Life Planning, kde by měl fungovat na pozici managera pro vnitřní kontrolu a compliance.

"Pan Prouza je spoluzakladatelem společnosti Partners. Ovšem jeho funkce je pouze symbolická a je pro nás spíše mediální tváří než managerem," řekl deníku Aktuálně.cz vedoucí oddělení komunikace firmy Partners Jan Majer.

To se ale příliš nelíbilo současnému zaměstnavateli ombudsmana.

"Je to důvod k velmi zásadnímu pohovoru s ředitelkou Poštovní spořitelny Vlastou Dolanskou, který proběhne v nejbližších hodinách či dnech, podle toho, jak bude pan Prouza dostupný," uvedl na dotaz Aktuálně.cz asi před měsícem mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Ovšem příchodem firmy, ve které hraje svoji úlohu i ombudsman Poštovní spořitelny, se mění rozložení na celém trhu finančního poradenství.

Foto: Partners

Podle informací deníku Aktuálně.cz totiž za ní stojí Radim Lukeš, který odchází z firmy OVB. Ta je jednoznačnou jedničkou mezi finančními zprostředkovateli a Lukeš patřil k vrcholovým manažerům této firmy. Nyní tak hrozí, že s sebou vezme "své lidi" a OVB přijde o významnou, až třetinovou část své sítě prodejců.

Jde i Kohout z PPF

"Pan Lukeš nám již oznámil svůj úmysl, zatím ale ne zcela oficiálně. Tuto situaci bereme vážně a je nám líto, že chce opustit naši společnost," řekl deníku Aktuálně.cz člen představenstva OVB Martin Gardavský.

Zároveň ale dodal, že na osobě Radima Lukeše firma nestojí a nepadá, a že s jeho odchodem a i s případným odchodem části jeho kolegů se OVB bez problémů vyrovná.

S novou sítí finančních poradců své jméno spojil i Pavel Kohout, bývalý analytik firmy PPF, která patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi.

Skupina ČSOB se bývalého náměstka, který připravoval zevedení eura a také se snažil donutit banky, aby snížíly poplatky, nezbaví zcela. Podle informací Aktuálně.cz již nyní vyjednává jeho nová firma o spolupráci s ČSOB pojišťovnou.

 

Právě se děje

Další zprávy