Památkáři zvýhodnili O2 při výběru operátora

Tomáš Fránek
1. 4. 2010 20:10
Chcete zakázku? Zaplaťte miliony za dotované telefony
Foto: Ondřej Besperát

Brno - V bitvě všech tří tuzemských operátorů o zakázku na volání mobilními telefony, kterou vypsal Národní památkový ústav, se neodehrálo vše tak, jak by mělo.

Ze zjištění online deníku Aktuálně.cz vyplývá, že památkáři v soutěži za 12 milionů korun výrazně zvýhodnili společnost O2.

A to v tuzemsku ojedinělou podmínkou. Chtěli, aby konkurenti (T - Mobile a Vodafone) v případě vítězství v soutěži zaplatili O2 dotované telefony, které v minulosti památkovém ústavu společnost dodala.

Společnosti by to přišlo celkově na více než tři miliony korun.

Vyhrajete jen když zaplatíte

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže památkáři jednoznačně vytvořili výhodnější podmínky pro společnost O2 (kterou nakonec i vybrali).

Výběr firmy antimonopolní úřad zrušil s tím, že se soutěž musí opakovat. Památkáři navíc zaplatí 30 tisíc korun za náklady řízení.

Jak se celá sporná zakázka odehrála?

Národní památkový ústav, který dosud využíval služeb O2, se rozhodl najít si nového, levnějšího operátora. Kromě obvyklých podmínek týkajících se cen nebo rychlosti a velikosti datových přenosů památkáři chtěli, aby vítěz tendru zaplatit přes 3 milionu korun O2 za telefony, které už památkáři využívali.

Ústav nakonec vybral O2 s tím, že operátor nabídl nejlepší podmínky. Zástupci T - Mobile se však obrátili na antimonopolní úřad. Měli za to, že podmínky byly diskriminační a protizákonné. To potvrdili také zástupci společnosti Vodafone.

"Jde o podmínky silně diskriminační, které jsou v rozporu se zásadou rovného zacházení, neboť jednoznačně zvýhodňují stávajícího operátora (O2) na úkor jiných poskytovatelů služeb," uvedli zástupci Vodafonu.

T - Mobile a Vodafone tak zahrnuly miliony za dotované telefony do svých nabídek, ty pak byly dražší než nabídka O2.

Památkáři tvrdí, že doplacení dotovaných telefonů ničemu neodporuje. Podle památkářů, kteří si na vypsání a vyhodnocení tendru najali specializovanou firmu, i O2 do své nabídky zahrnula cenu za telefony, které už ústavu dodala. "Forma dotace mobilních telefonů je formou splátkového prodeje, kdy cena telefonu je rozpuštěna do pravidelných měsíčních úhrad za služby. Vybraný uchazeč tak ušetří náklady na dodání nových mobilních telefonů," bránili se památkáři.

Mohli jste volat levněji

Antimonopolní úřad ale podmínku označil za diskriminační.

"Neexistuje žádný objektivní důvod, proč by měl zadavatel oprávněně požadovat vyrovnání závazku, který mu vznikl na základě jeho jednání v předchozím smluvním vztahu, po uchazečích o zadávanou veřejnou zakázku. Přenášení tohoto závazku na uchazeče v rámci zadávacího řízení je diskriminující," uvedl v rozhodnutí místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Podle úřadu podmínka památkářů na zaplacení dotovaných telefonů jednoznačně zvedla nabídkové ceny operátorů. Ceny by bez podmínky doplacení milionů mohly být výrazně nižší. "Ústav mohl obdržet nabídky, jejichž nabídková cena by byla podstatně nižší," rozhodl antimonopolní úřad.

Dotované telefony se na celkových prodejích mobilů přes operátory podílejí až z 95 procent Průměrná výše dotace na jeden mobilní telefon prodaný mobilními operátory se v současnosti pohybuje kolem 75 až 80 eur, podle aktuálního kurzu tedy kolem 2200 korun. Celkově jde o několik miliard korun ročně.


 

Právě se děje

Další zprávy