Památka nepamátka, obchodní dům Ještěd mizí ze světa

Martina Machová Martina Machová
25. 3. 2009 15:45
V Liberci začala demolice obchodního domu ze sedmdesátých let
První den demolice a poslední snímky
První den demolice a poslední snímky | Foto: Martina Machová

Liberec - Petr Krajči opatrně rozmontovává obložení sloupů dosud pravidelně členících pavilony obchodního střediska Ještěd v Liberci, známějšího ve své novodobé historii jako Tesco.

Až pietně je pokládá k dalším detailům, které se mu podařilo z budovy odsouzené k zániku zachránit.

Je kurátorem architektonických sbírek v Technickém muzeu v Praze. "Odvezeme to do technického muzea. Nejdříve se ale musí zrestaurovat, pak se asi stanou součástí stálých sbírek," hovoří nadšeně o hromádce, kterou by laik považoval spíš za sbírku veteše.

Na Ještěd jedině do muzea

Bude to to jediné, co po stavbě známých českých architektů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka zbude. Přes okna na druhé straně rozlehlé haly jsou totiž už vidět první trosky. Dopoledne se začalo s demolicí.

Za několik měsíců by se tu mělo otevřít nové nákupní centrum. Společnost Tesco totiž vysvětluje razantní krok potřebou moderních prodejních prostor s větším komfortem pro nakupující. A obchodní dům z konce sedmdesátých let novým trendům nevyhovuje.

Po letech bojů o zachování v Česku unikátní strukturalistické stavby a její prohlášení za kulturní památku je tak definitivně rozhodnuto. A to přesto, že většina odborné veřejnosti se postavila proti zbourání.

Proč musí pryč? Kvůli penězům

"Hlavní roli v tom hrály peníze a chyběla dobrá vůle tu stavbu zachránit. Ministerstvo kultury ignorovalo odborný názor a dalo přednost ekonomickým a možná i politickým tlakům," tvrdí architekt Jiří Suchomel, proděkan Fakulty umění a architektury liberecké Technické univerzity.

"Je to skutečně výlučná stavba. Bourat ji je škoda, nesmysl a hloupost. Mohla být využívaná dál, tak jak byla navržena, tedy pro více menších společností. Třeba i s menšími úpravami," tvrdí i po letech architekt. Právě on stál za první nominací stavby na kulturní památku.

OD Ještěd v datech

  • 1970 až 79 - v centru Liberce vyrůstá nový obchodní dům architektů Hubáčka a Masáka
  • leden 2005 - média informují o záměru liberecké radnice povolit přestavbu libereckého dolního centra
  • únor 2005 - architekti Rostislav Švácha a Jiří Suchomel navrhují obchodní středisko Ještěd za kulturní památku
  • březen 2005 - liberečtí zastupitelé prodávají pozemky pro stavbu nového obchodního centra
  • srpen 2005 - ministerstvo kultury neprohlásilo Ještěd za památku. Jiří Suchomel se proti rozhodnutí odvolává - avšak neúspěšně
  • březen 2007 - na ministerstvo kultury se obrací pracovník Národního památkového ústavu v Liberci Jiří Křížek (jako soukromá osoba) a architekt David Vávra. Znovu otevírají možnost prohlásit stavbu za památku. Jako příklad dávají OD Máj, který byl čerstvě památkou prohlášen. Návrh je ale zamítnut
  • srpen 2007 - případ začíná řešit ombudsman
  • leden 2008 - ombudsman za Ještěd kritizuje ministerstvo kultury
  • únor 2009 - Tesco se stěhuje do tzv. první etapy nového obchodního domu Forum
  • březen 2009 - začíná bourání obchodního střediska Ještěd

Ministerstvo kultury se ale před čtyřmi roky rozhodlo vyslyšet argumenty majitele, společnosti Tesco, a obchodnímu středisku Ještěd památkovou ochranu neudělilo. Přestože jeho vlastní odborná komise oranžového geometrického pavouka za památku doporučila.

Ministerstvo proti Ještědu

Suchomel se proti prvnímu rozhodnutí odvolal. Ministerští úředníci to však smetli ze stolu. Rozhodli, že není účastníkem řízení, a tudíž je jeho odvolání irelevantní.

"Prvoinstanční orgán dospěl k závěru, že objekt OD Tesco nedosahuje, i přes určitou architektonickou hodnotu, úrovně potřebné k prohlášení věci za kulturní památku," stojí v konečném rozhodnutí podepsaném tehdejším sociálnědemokratickým ministrem Vítězslavem Jandákem.

Počátek je v Liberci

První úder domu, jehož obdoba by se na území České republiky hledala těžko, však zasadili liberečtí zastupitelé.

Prodali investorovi související pozemky, a tím mu de facto otevřeli cestu k bourání. Mnozí pak aktivně vystupovali pro jeho zbourání. Negativní bylo i stanovisko města k vyhlášení domu za kulturní památku.

"Já se vám k ničemu vyjadřovat nebudu," reagoval na otázku, proč by podle něj měla stavba z centra města zmizet, liberecký náměstek pro kulturu Ondřej Červinka z ODS.

Proti prohlášení Hubáčkovy a Masákovy stavby za památku se postavil později i Liberecký kraj, který se ztotožnil s názorem města a majitele.

Téma prohlášení obchodního střediska Ještěd za kulturní památku zdvihli nadšenci moderní architektury ještě jednou. A to poté, co stát přiřkl památkovou ochranu jiné stavbě známé architektonické dvojice, obchodnímu domu Máj v Praze.

Ani oni však u ministerských úředníků neuspěli.

Způsob, jakým ministerstvo kultury přistoupilo k prohlášení Ještědu za památku, kritizoval i ombudsman Otakar Motejl.

 

Právě se děje

Další zprávy