Palác v Rybné mění menu. Třikrát peníze, pokaždé jinak

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 1. 2010 7:40
Na pražskou burzu vstoupila nová firma, další dvě mají následovat.
Foto: Reuters

Praha - Střídají se jako počasí v éře globálního oteplování. Řeč je o prognózách, co bude s cenami českých i dalších akcií za měsíc, za půl roku či za rok.

Známý investor Nouriel Roubini například předvídá, že dramatický růst zaznamenaný od poloviny minulého roku skončí někdy s koncem léta. Roubini má na mysli globální trh, ale v předpovědi výslovně zmínil i střední a východní Evropu.

Jedni mají akcie za předražené (například NWR miliardáře Bakaly, vítěz tuzemské akciové rally, nabrala za pouhé dva měsíce desítky procent na své hodnotě). Druzí jsou optimističtí a říkají, že investoři nemohou ve strachu sedět na penězích do nekonečna.

Pražskou burzu tyto úvahy až tolik trápit nemusí. Pro ni přichází úspěšné období, až už zamíří akcie na sever, nebo na jih. Tak někdy investoři označují růst či pád ve chvílích, kdy si slovník zpestřují výrazy pochopitelnějšími, než jsou třeba warranty, proprietary trading nebo shortování.

Nová trojice

Na burzu cenných papírů (BCPP) vstoupil v pátek nováček, česko-dubajský KIT Digital. Od pondělí se s ním bude už běžně obchodovat. Pro burzu je to událost, z níž se loni nemohla pochlubit ani jednou. Žádné IPO (primární úpis akcí) nikdo nenachystal. A to letos mají přijít ještě nejméně další dva startovací výstřely: akcie mezi investorský lid vhodí belgická banka KBC (na parket do Prahy pustí svou banku ČSOB) a nejspíš i Penta, vlastník sázkařské firmy Fortuna.

Je to navíc velmi pestré menu, které chce burza letos naservírovat zájemcům o investování. KIT Digital je technologická firma.  Nedávno přesunula svou centrálu z Dubaje do Prahy, kde se původní KIT Digital spojil s českým Visual Conection, a společně se pustili do podnikání s videem na internetu.

Emise ČSOB se stane dalším bankovním titulem - na trhu tak kromě Erste a Komerční banky bude i poslední ze silné tuzemské bankovní trojky. "Je ideální dělat IPO na tzv. výročních číslech, celoročních číslech, to znamená období duben-květen," odhadl termín příchodu ČSOB na trh generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Poprvé od Bakaly

Zatím nejvíc v rovině spekulací se jeví třetí šance pro burzu: ze sázkařského byznysu by měla přijít investorská příležitost v podobě Fortuny, dosud vlastněné česko-slovenskou firmou Penta Investments.

Burza rozšiřuje sortiment poprvé od doby, kdy na ní v roce 2008 poslal svou uhelnou společnost NWR Zdeněk Bakala a jeho společníci.

Na pražské burze obchoduje stále víc a víc drobných investorů, Odhaduje se, že po minulém roce, který přilákal hodně lidí, jich je už okolo osmdesáti tisíc.

Pražská burza funguje od roku 1993 a je největším trhem akcií v České republiky. Ve světě je pokládána za stabilní trh.

 

Právě se děje

Další zprávy