Pád vlády ohrožuje obchody za miliardy korun

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
26. 3. 2009 6:35
Nejistota panuje ohledně dokončení privatiazce ČSA i tendru na odstranění ekologických zátěží
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - S pádem vlády se vynořila nejistota ohledně toho, jaký bude osud plánované privatizace Českých aerolinií za miliardy korun. Pochyby panují i kolem další zakázky za desítky miliard - na odstranění starých ekologických zátěží.

Podle opozice bude muset vláda privatizaci ČSA nakonec zastavit. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se tak domnívá, že čtyři zájemci o koupi 91,5procentního státního podílu aerolinek jsou málo.

"Neumožní to dostatečnou cenovou soutěž," uvedl Sobotka pro Aktuálně.cz. Podle něho se počet zájemců může ještě snížit. To by mohlo vést k tomu, že by vláda musela celou privatizaci aerolinií zastavit. Cena se odhaduje kolem 4,5 miliardy korun.

Není na co čekat

Analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus má ale jiný názor. Privatizace ČSA podle jeho slov proběhne klasicky. "Letecký sektor není v dobrém stavu a zdržení privatizace by mu ublížilo. Není na co čekat," řekl analytik.

Procházka zdůrazňuje, že čtyři zájemci jsou dostatečný počet. A to zejména proto, že jsou mezi nimi dva uchazeči, kteří jsou považování za důležité - ruský Aeroflot a francouzsko-nizozemský letecký dopravce Air France-KLM. 

Do tendru se přihlásilo také konsorcium Unimex a Travel Service. Svůj zájem potvrdila i skupina Odien, která je spojená s Delta Air Lines.

Ministerstvo: Nic nezastavujeme

Místopředseda ČSSD se vyjádřil také k tendru na odstranění starých ekologických zátěží. Tato zakázka, jejíž hodnota se může vyšphat přes sto miliard korun, by podle něj měla být pozastavena do doby, než bude mít Česko novou vládu.

V současnosti už o zakázku soupeří šest uchazečů, včetně investičních obrů PPF nebo J&T.

Nicméně ministerstvo financí zatím nic nezastavuje. Další průběh tendrů má vyjít najevo až poté, co současná vláda přestane vládnout. "Zatím všechno běží," zdůraznil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy