Pád stavebnictví? Firma jde proti proudu, zvyšuje zisk

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 10. 2013 9:35
Skupina Trigema letos čeká miliardové tržby a chystá akvizice.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Zatímco většina tuzemských firem v oboru stavebnictví počítá ztráty, developerská a stavební skupina Trigema letos očekává meziroční nárůst zisku.

Ten by se měl podle generálního ředitele Marcela Sourala pohybovat mezi loňskými 50 miliony a předloňskými 90 miliony korun. Tržby by pak letos měly pokořit hranici jedné miliardy korun, kterou firma loni těsně minula.

Podle Sourala letos odpadne vliv pozastavení některých projektů, ke kterému se firma musela uchýlit na přelomu roku 2010 a 2011. Výsledky loňského roku byly totiž ovlivněny tím, že společnost vzhledem ke zmrazení staveb dokončila pouze jeden velký projekt, výstavbu hotelu v areálu Monínec.

Firmě napomáhá samotná její struktura. "Jsme skupina, která se zabývá jak developmentem, tak samotnou stavařinou a facility managementem. Naše stavební divize je tedy díky tomu, že jí dáváme práci z vlastních developerských projektů, stabilní," vysvětluje Soural.

Oživení nás zastihne zdravé

Společnost Trigema Building získává touto cestou v současné době až třetinu zakázek. Například pro rok 2014 až 2016 je firma schopna své stavební společnosti zajistit z vlastních projektů obrat ve výši zhruba 600 milionů korun.

Právě tato strategie má Trigemě pomoci přečkat do té doby, než se celý segment stavebnictví v České republice vrátí k růstu.

„Až dojde k oživení trhu, my budeme mít díky vlastním investicím zdravou stavební firmu a budeme moci okamžitě zareagovat na poptávku," hovoří Soural o blízké budoucnosti, kdy řada firem podle něj z trhu kvůli krachu zmizí a další se budou teprve oklepávat z vleklé krize.

Soural očekává, že stavebnictví bude ještě minimálně v příštím roce padat. Oživení by mohlo přijít nejdříve v roce 2015.

Pokračující krizi oboru potvrzují i čerstvá čísla Českého statistikického úřadu. Stavební výroba letos v srpnu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 8,1 procenta.

Ještě něco chybí

Přestože má skupina v portfoliu zhruba dvacet firem, které dokážou pokrýt celý proces stavby nemovitostí, něco jí přeci jen ještě trochu chybí. V současné době se proto připravuje na akvizici.

„Naše společnosti z oblasti developmentu a stavebnictví jsou velikostí zhruba stejné. To ale neplatí pro oblast facility. Chystáme proto akvizici jedné menší firmy, aby se poměry mezi hlavními pilíři naší činnosti vyrovnaly," prozrazuje Soural.

Podle něj je již Trigema ve fázi jednání s případnými partnery. K finálnímu rozhodnutí ale dojde patrně až během příštího roku.

Vzhledem k tomu, že chce firma i přes velmi složité podmínky ve stavebnictví růst, dají se v následujících letech očekávat i další akvizice.

„Celkově jsme schopni na akvizice vyšetřit v průběhu roku prostředky v řádu 200, 300 milionů korun," odhaduje Soural.

Staví i družstevní byty

Trigema v letošním roce zahájila stavbu již druhého vědeckotechnického parku v Roztokách u Prahy. Projekt za celkem 320 milionů korun staví pro elektrotechnickou firmu Eaton. Dokončení se předpokládá během roku 2014.

Ještě letos plánuje navázat také na první etapu rezidenčního projektu Dvoubarevné Letňany. Ten má ve finále disponovat 270 byty. „Dokončenou máme první etapu o zhruba sedmdesáti bytech. Zbylých dvě stě chceme rozestavět letos s tím, že dokončení plánujeme příští rok," upřesňuje Soural.

Firma je také jedna z mála stavebních společností, která ještě staví družstevní byty. Pro jedno velké pražské družstvo nyní připravuje rezidenční projekt v Hostivaři.

Od společnosti Passerinvest Group letos koupila projekt bytových domů Metronom na Nových Butovicích. „Teď jsme začali pracovat na získání příslušných povolení. První etapu bychom rádi začali stavět v polovině příštího roku," uzavírá výčet letos zahájených projektů Soural.

Skupina Trigema byla založena v roce 1994, vlastním developerským projektům se věnuje od roku 1996. V současné době do holdingu patří zhruba dvacet firem. Vlastní kapitál Trigemy činí asi 500 milionů korun. Jejím jediným akcionářem je generální ředitel Marcel Soural.

 

Právě se děje

Další zprávy