Páchnoucí stanice funguje. Platí ale milionové pokuty

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 1. 2009 14:33
Bioplynová stanice ve Velkém Karlově má další trest
Stanice zpracovává i zbytky masa.
Stanice zpracovává i zbytky masa. | Foto: Česká inspekce životního prostředí

Brno - Pětimiliónovou pokutu zaplatí provozovatel bioplynové stanice ve Velkém Karlově na Znojemsku, největšího zařízení v Evropě. Pokutu uloženou dnes potvrdilo ministerstvo životního prostředí.

Podle zjištění inspekce totiž stanice, která přeměňuje biologický odpad na bioplyn a byla postavena také za pomoci peněz z fondů Evropské unie, nemá potřebné integrované povolení, které je k jejímu provozu nutné.

"Při kontrolách od února do července loňského roku byla stanice provozována prokazatelně bez tohoto povolení. Vzhledem k tomu, že tento protiprávní stav trvá již od roku 2006, byla pokuta stanovena při vyšší hranici sazby," vysvětlil Oldřich Janeba z tiskového oddělení inspekce. Nejvýš mohla sankce vystoupat na sedm miliónů korun.

Inspektoři také při svých kontrolách zjistili, že provozovatel, společnost ZEVO patřící Agrodružstvu Jevišovice, nenechala zpracovat povinné posouzení vlivů stanice na životní prostředí, tedy takzvanou EIA.

Jedna z hal navíc není podle inspekce konstrukčně dořešena, není zajištěná dostatečná cirkulace vzduchu, což zvyšuje pachovou zátěž. V pořádku nebyla z hlediska inspekce ani ochrana vod - stanice nebyla dostatečně zajištěná proti úniku závadných látek.

Zavřít ji nemohou

Česká inspekce životního prostředí přihlédla i k tomu, že za pochybení při provozu stanice už v minulosti pokuty padly. Neměly však žádný vliv na nápravu situace. „Provozovatel dal před plněním právních povinností přednost samotnému provozu zařízení," dodal Janeba.

Agrodružstvo Jevišovice už v minulosti za bioplynovou stanici zaplatilo pokuty v souhrnné výši přesahující tři milióny korun. Na nesnesitelný zápach si navíc stěžovali obyvatelé Velkého Karlova i starostové obcí Božice, Hevlín, Hrabětice, Hrádek, Krhovice a Šanov. Požadovali uzavření stanice s tím, že výrazně zatěžuje životní prostředí. Podle inspekce však na takový krok chybí potřebné právní nástroje.

Stanice, která zpracovává splašky, kejdu, hnůj, ale i zbytky těl hospodářských zvířat, byla postavena v roce 2006 a stála 180 miliónů korun. Je největší v Evropě, za den spotřebuje 250 tun odpadu a pracuje nepřetržitě.

 

Právě se děje

Další zprávy