Oživení zachrání jen volný trh, hlásí G20 před summitem

Karel Toman
23. 6. 2010 19:01
Stimulovat nebo škrtat? I to budou o víkendu řešit největší ekonomiky světa
Pohlednice ze sobotního Londýna: Protest proti G20. Protest proti chudobě a nerovnostem.
Pohlednice ze sobotního Londýna: Protest proti G20. Protest proti chudobě a nerovnostem. | Foto: Reuters

Toronto - Summit G20, který se o víkendu chystá do kanadského Toronta ještě nezačal a agentuře Reuters už se podařilo získat návrh jeho usnesení. A není to zrovna veselé čtení.

Návrh datovaný 11. června označuje globální oživení za "nerovnoměrné a křehké" s nezaměstnaností na nepřijatelných úrovních. "Není žádný prostor pro sebeuspokojení," píše se v návrhu.

"Rozpočtové výzvy v mnoha státech vytvářejí tržní rozkolísanost a mohly by vážně ohrozit oživení a oslabit šanci na dlouhodobý růst."

Odráží se tu tak konflikt různých názorů ze dvou stran Atlantiku na to, jak v odeznívající krizi hospodařit. Na G20 se totiž mimo jiné potkají USA se stále rekordně vysokou nezaměstnaností a Evropa s rekordními dluhy.

Stimulovat nebo škrtat, to je oč tu běží

Hlavně Spojené státy proto volají po tom, aby vlády pokračovaly ve stimulaci ekonomiky a zabránily tak vyprchání rýsujícího se oživení. Země jako Německo a s ním i většina Evropské unie však naopak plánují škrty aby co nejdříve snížili své zadlužení.

"Stále jsou zapotřebí další kroky k řešení základních příčin globální finanční krize a posílení zodpovědnějšího a průhlednějšího bankovního sektoru," píše se v návrhu komuniké bez dalších detailů.

Právě reforma bankovnictví na celém světě je spolu se zajištěním trvalého oživení ekonomiky hlavním bodem agendy nadcházejícího summitu dvacítky nejvyspělejších zemí světa.

Podle agentury Reuters návrh závěrečného komuniké také slibuje, že se G20 zasadí za dlouho odkládanou dohodu o světovém trhu a rozšíření závazku nezvedat tržní a investiční bariéry po další tři roky až do roku 2013.

Právě protekcionismus je však v krizi navzdory slibům politiků o opaku jejich často opakovaným prohřeškem. Obchodní bariéry je totiž nejjednodušší způsob, jak krátkodobě chránit domácí výrobce a pracovní místa. Z dlouhodobého hlediska ale může mít jeho nárůst na globální ekonomiku devastující účinky.

S protekcionismem skončíme. Tentokrát doopravdy

"Pokud byla ochranářská opatření v kontextu ekonomické krize přijata, souhlasíme s tím, že budou odstraněna," stojí v návrhu, který se vyslovuje za pokračování rozhovorů o volném trhu započatých v saúdskoarabském Dauhá.

"Přivézt jednání o volném trhu z Dauhá ke zdárnému závěru co možná nejdříve je důležitější než kdy jindy. Lídři dvacítky proto pověří své příslušné ministry, aby novou "cestu v před"  přednesli už na dalším jednání G20, které je naplánováno na listopad do Soulu.

Komuniké zmínilo také nutnost boje proti korupci a globálnímu oteplování,  jeho znění ale velmi pravděpodobně dozná změn, jak v něm světoví lídři budou prosazovat určité úpravy.

Summit začne jen pár dní poté, co Čína oznámila částečné uvolnění měnového kurzu svého jenu k dolaru, po kterém hlavně Spojené státy volaly jako po kroku, který pomůže jejich exportu a vybalancovat tak globální ekonomiku.

G20: Kroky ke stabilitě se povedly

G20 je spolek dvaceti ekonomicky nejvyspělejších zemí světa, která reprezentuje asi dvě třetiny obyvatel světa. Vedle velkých evropských ekonomik a USA zahrnuje Austrálii Argentinu, Brazílii, Indonésii, Japonsko, Mexiko, Rusko, Jižní Koreu, Saúdskou Arábii, Jižní Afriku a Turecko.

"Doposud naše snahy přinesly dobré výsledky. Rozpočtové a měnové stimuly pomohly obnovit soukromou poptávku a úvěry a podnikli jsme rázné kroky směrem k zvýšení stability našich finančních systémů," dává komuniké na závěr přece jen jistou naději.

 

Právě se děje

Další zprávy