Oživení přišlo, ale uhlí Bakalovi letos stále nevynáší

jem
18. 11. 2009 9:18
Těžební společnost NWR se propadla do ztráty 69,1 milionů eur, v posledním čtvrtletí ale vykázala známky zlepšení.

Praha - Těžební společnost NWR miliardáře Zdeňka Bakaly se za tři čtvrtletí letošního roku propadla do rekordní ztráty 69,1 milionů eur (přibližně 1,8 miliardy korun). Ve stejném období minulého roku přitom NWR vykázala zisk 259,4 milionu eur.

Špatné výsledky analytici očekávali, i když mezi nimi panovalo přesvědčení, že oživení na trhu s uhlím se promítne do výsledků NWR více, než se nakonec stalo.

Společnost však ve své zprávě, v níž komentuje výsledky, upozorňuje, že ve třetím čtvrtletí se hospodářské výsledky těžební firmy  zlepšily a ztrátu se podařilo snížit o třicet procent na 27,6 milionu eur.

"Celkové podmínky na trhu začaly během třetího čtvrtletí 2009, po obtížné první polovině roku, vykazovat známky zlepšení. Výroba oceli u našich odběratelů stoupla mezi dubnem a zářím podle údajů o 59 %. Meziročně však úroveň produkce oceli v našem regionu zůstává 36 % pod objemy roku 2008," uvedl předseda představenstva NWR Mike Salaomon.

Výnosy společnosti za devět měsíců meziročně klesly o 44 procent na 775,7 milionu eur. Součástí společnosti NWR je také česká OKD.

 

Právě se děje

Další zprávy