Ovoce je málo, slivovice bude z piva

Petr Havel, spolupracovník Aktuálně.cz
7. 1. 2007 0:00
Praha - Zatím je to často jen originální dárek obchodním partnerům. Ale přesto se stále víc prosazuje na trhu: pivovice.

Potvrzuje to mimo jiné předseda Unie destilátorů ČR Václav Šitner.

"Je to tradiční a specifický tuzemský výrobek, kromě naší země je běžný jen v Německu, i proto, že je tam hodně minipivovarů, které pivovici nabízejí jako doplněk svého sortimentu," konstatuje Šitner.

K výrobě pivovice se využívá mimo jiné i piva, u něhož prošla doba záruky. Pít už se podle norem nesmí, pálit ano.

Zájem stoupá

"Podniky, které pivní pálenky produkují, je většinou dodávají v dárkovém balení buď svým obchodním partnerům, nebo pro partnery svých partnerů. Objem této produkce je zanedbatelný, od jednoho výrobce se pohybuje ve stovkách litrů. Zájem o tyto pálenky ale neustále stoupá," říká šéf unie destilátorů.

Přečtěte si více o slivovici
(článek pokračuje pod tabulkou)

Foto: www.sxc.hu
SPECIÁL: podivuhodný svět destilátů
Nová příloha Gurmán. Podívejte se
VIDEO: hymna Valachů žije
Aktuálně.cz na tradičních slavnostech
Foto: Aktuálně.cz
ANKETA: slivovice vypadla z českých NEJ
Hlasování čtenářů Aktuálně.cz o 300 největších českých unikátů
Foto: Aktuálně.cz
REPORTÁŽ: v Banátu léčí neduhy
Původní zpravodajství Aktuálně.cz z míst, kde žijí čeští krajané

Pivovice je zhruba o pětinu dražší než klasické ovocné pálenky. Za poměrně vysokou cenou, pohybující se pod hranicí 300 korun za půllitrovou lahev, stojí přitom zejména poplatky za dvakrát zdaněný líh, byť ve vstupní surovině pivu je jej jen několik procent.

"Mimochodem, naše legislativa přepalování piva vůbec neřeší," poznamenává Šitner. Pivní pálenky se přitom podle jeho slov vyrábějí ve většině českých i moravských regionů.

"Někteří lidé totiž pivovici doslova propadnou," tvrdí například Jaroslav Ledajaks, šéf jihočeského Lihovaru Poněšice, který s výrobou pivovice začal v loňském roce.

Nápad? Loňská neúroda

Na myšlenku destilovat pivo jej přitom přivedl loňský nedostatek ovoce, ze kterého se většinou pálenky vyrábějí. V letošním roce přitom již lihovar zpracoval na pivní pálenku více než 20 000 litrů piva.

"Hlavními odběrateli jsou firmy z pivovarského prostředí," konstatuje Ledajaks. Oproti loňsku se podle jeho slov zvýšil zájem v řádu desítek procent.

Optimální surovinou je podle Ledajakse vícestupňové pivo, například desítka se příliš nehodí. "Pivovice proto vyrábíme od jedenáctistupňového piva výše, dělali jsme jí ale také třeba z jednadvacetistupňového. Pokud se pivovice vyrábí z dvanáctky, je k výrobě litru padesátiprocentní pivní pálenky zapotřebí zhruba deseti litrů piva. Konečným výsledkem je v podstatě obilní destilát, ve kterém je cítit chmel a pro někoho to může být velmi lahodný nápoj," říká Ledajaks.

Pálí se i banány

Netradičních destilátů je přitom na našem trhu čím dál tím více. "V podstatě lze použít jakoukoli surovinu, která obsahuje cukr," poznamenává Ledajaks. Poněšický lihovar tak experimentuje i s dalšími produkty, v jeho nabídce najdeme třeba mrkvovici nebo rybízovici. Specifické ovocné destiláty si může prakticky každý objednat v certifikovaných pěstitelských pálenicích. Podle Šitnera je to zcela obvyklé. "Vypálit je možné cokoli, co lidé přinesou, třeba melouny, ananas nebo banány," potvrzuje Šitner.

 

Právě se děje

Další zprávy