Otázky a odpovědi: Víme, zda krize zdraží plyn

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
8. 1. 2009 13:15
Přečtěte si o všem, co vás zajímá k dodávkám plynu
Zamrzlý tlakoměr: Pod námrazou je vidět, jak ručička spadla k nule.
Zamrzlý tlakoměr: Pod námrazou je vidět, jak ručička spadla k nule. | Foto: Reuters

Praha - Do České republiky ve středu přestal proudit ruský plyn přes Ukrajinu. Zásob je zatím dostatek, co se ale dá očekávat v budoucnu? Dotkne se nás spor Ukrajiny a Ruska dramatičtěji?

Zjistili jsme pro vás odpovědi na klíčové otázky týkající se dodávek zemního plynu.

Foto: Aktuálně.cz
Jak dlouho je možné zvládat zásobování všech zákazníků v Česku bez ruského plynu?

Několik týdnů. Scénáře se mohou různit - za předpokladu mrazu zásoby vydrží přibližně 40 dní. Pokud se oteplí, ze zásobníků se začne čerpat méně plynu a doba se prodlouží.

Foto: Aktuálně.cz
Odkud se nyní čerpají zásoby plynu a jak jsou velké?

Podle Transgasu se v současné době daří pokrývat spotřebu, která se pro česko pohybuje kolem 50 milionů metrů kubických denně. Transgas vlastní v Česku šest zásobníků plynu. Na jihu Moravy rovněž čerpá ze zásobníku pronajatého od Moravských naftových dolů. Z těchto zásobníků denně vyčerpá 40 milionů metrů kubických. Z Norska za den přiteče dalších 8 milionů a severní cestou přes Německo pak zhruba 9 milionů metrů kubických plynu. Nově Česká plynárenská dojednala dodávky jednoho milionu kubických metrů a firma VNG AG podepsala smlouvu na dodávky tří milionů metrů kubických.

Foto: Aktuálně.cz
Zdraží se nyní plyn?

Ne. Ceny plynu ze severní cesty a Norska jsou podle Transgasu srovnatelné s cenami dodávek z východu. "Cena se pro domácnosti určitě nezvedne, naopak očekáváme její snížení pro druhý kvartál roku 2009, a to zejména z důvodu výpočetních vzorců, které kalkulují minulá období," dodal analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Foto: Aktuálně.cz
Jak zasáhne odstávka plynu z Ruska české domácnosti?

Zatím nijak. V případě, že začnou docházet zásoby, Transgas přestane dodávat plyn nejprve svým největším klientům - českým firmám. Na možný kritický scénář již upozornil přes 130 společností. Zástupci Transgasu dnes nicméně opět zdůraznili, že žádnou regulaci neočekávají.

Foto: Aktuálně.cz
Hrozí, že budou plynová potrubí za současných mrazů poškozena?

Podle Transgasu nikoli. Technické problémy s potrubím nehrozí, drží-li se pod určitým tlakem. "Rosný bod vody v zemním plynu je nepřetržitě kontrolován a je trvale pod kontrahovanou hodnotou -7° C při tlaku 40 barů. Při těchto hodnotách nehrozí výskyt kapalné vody v potrubí ani při zastavení toku plynu. V souvislosti s rosným bodem vody nemůže dojít k žádným technickým problémům," uvedla mluvčí společnosti RWE Transgas Net Jitka Kadavá.

 

Právě se děje

Další zprávy