Osm kilo tvarůžků má odemknout státní kasu venkovu

Osm kilo tvarůžků má odemknout státní kasu venkovu
"Velká města žila na náš úkor," zazní z reprobeden od jednoho z řečníků. "Fúúúj!" ozve se z řad starostů na litovelském náměstí. "Chceme peněz více, bude na silnice," začne skandovat nejaktivnější z nich, starostka Držovic Blanka Kolečkářová.
Daňový příjem na jednoho občana Prahy je kolem třiceti tisíc, zatímco malá obec dostane na obyvatele necelých sedm tisíc, tedy 4,5krát míň. Města, v nichž žije 20 procent obyvatel, si tak rozdělí 45 procent příjmů.
"To je do očí bijící nepoměr, který v Evropě nemá obdoby," shrnul podstatu problému tajemník Sdružení místních samospráv Tomáš Chmela. Výjimkou je totalitní Bělorusko, kde je podle něj rozpočtové určení daní (RUD) stejné jako u nás.
Ministr financí Miroslav Kalousek vypracoval návrh, jak tento nepoměr zmírnit. Starostové už mají spočítáno, kolik by na tom jejich obce vydělaly. Pavlovice u Kojetína mají roční příjem z daní 21 milionů a přilepšily by si o osm milionů. "To je jedna spravená cesta na dědině ročně," shrnuje starosta obce Vlastimil Bia. "Nebudem muset leštit kliky úředníkům na krajích."
Foto: Karel Toman
Karel Toman
16. 9. 2011 9:30
 

Právě se děje

Další zprávy