Oslabená koruna vyžene růst nad dvě procenta, říká ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 11. 2013 11:00
Kdyby centrální banka nezahájila intervence, HDP by podle ní vyrostl "jen" o 1,5 procenta.
Česká národní banka v Praze.
Česká národní banka v Praze. | Foto: Reuters

Praha - Oslabení měny popožene českou ekonomiku výrazně výš. Kdyby Česká národní banka nezahájila intervence, hrubý domácí produkt by v příštím roce vyrostl o 1,5 procenta, po nich počítá centrální banka ve své aktuální zprávě o inflaci s růstem o 2,1 procenta.

Inflace má po oslabení koruny vyrůst v nejbližších obdobích o celý procentní bod vzhůru. Zatímco bez zásahu centrální banky by v příštích dvou čtvrtletích ceny podle prognózy měly růst o 1,2 a 2 procenta, po intervenci to má být 2,2 a 3 procenta ve čtvrtém letošním a prvním čtvrtletí příštího roku.

Česká národní banka dále ve zprávě připomíná, proč poprvé od roku 2002 přistoupila k intervencím.

"Slabší kurz podporuje český vývoz, a tím roste konkurenceschopnost podniků i jejich ochota investovat. Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což v delším období zvyšuje kupní sílu domácností a jejich spotřebu," uvádí zpráva centrální banky.

Hlavním důvodem pro oslabení koruny je hrozba deflace, kterou už modely České národní banky začaly predikovat pro nejbližší období. Reálná byla podle prognóz centrální banky dlouhodobá deflace, tedy propad cen.

Česká národní banka ve své aktuální zprávě přidává také další teoretický dopad zásahu, když podle ní domácnosti ve zvýšené míře přesměrují svou poptávku k domácímu zboží a službám.

Například v e-shopech, ale takového zboží moc není. „U nás je české zboží téměř nula, to málo, co „pochází z ČR“, se u nás nevyrábí v pravém slova smyslu, ale kompletuje z komponent, které stejně pochází ze zahraničí, tzn. vstupy jsou stejně v EUR/USD,“ řekl Aktuálně.cz Oldřich Kurz, mluvčí největšího tuzemského internetového obchodu Alza.cz.

Centrální banka intervence s cílem oslabit korunu zahájila minulý čtvrtek, její kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

Česká ekonomika nezažívá lehké časy. Včera zveřejněný odhad hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí zchladil pozitivní očekávání, která trh v posledních měsících vykazuje. Analytici čekali růst o 0,5 procenta, Český statistický úřad vypočítal propad o 0,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy