Orco kupuje německou developerskou firmu

Marek Odstrčilík
18. 4. 2006 11:10
Praha - Realitní firma Orco Property Group kupuje německou developerskou společnost Viterra Development. Celková hodnota transakce včetně převzetí pohledávek a portfolia nemovitostí činí přibližně 100 milionů eur.
Stavba nového centra Luxembourgplaza, za nímž stojí Orco Group
Stavba nového centra Luxembourgplaza, za nímž stojí Orco Group | Foto: luxembourgplaza

Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad v Polsku, kde Viterra mj. podniká.

Firmu Viterra Development, která sídlí v německém Essenu, koupilo Orco prostřednictvím své německé pobočky Orco Germany. Viterru dosud vlastnila společnost Deutsche Annington.

Viterra podniká v komerčních a rezidenčních projektech v Německu i střední Evropě. V Česku nyní staví dvě komerční nemovitosti.

Akvizice Viterry se podle tiskové zprávy pozitivně promítne i do peněžních toků firmy. Do celkového ročního obratu Orca může od letošního roku přispět 60 až 80 miliony eur a během následujících tří let může přinést až 130 milionů eur, tedy asi 3,7 miliardy korun.

Orco také získá díky akvizici tým 70 odborníků v Německu, další devatenáctičlenný tým ve Varšavě a čtyřčlenný tým v Praze.

Podle Milana Vaníčka z Atlantik FT bude další rozšíření developerských aktivit Orca přínosem k hodnotě společnosti.

"Jsme mírně skeptičtí k samotné expanzi na německém trhu, tedy spíše západnější části Evropy, která obecně přináší nižší marže než trh nemovitostí ve východní části Evropy," uvedl pro Aktuálně.cz Vaníček.

Orcu se loni dařilo

Lucemburské firmě Orco patří česká společnost IPB Real a má své akcie na pražské burze, loni podnikala s čistým ziskem 54,5 milionu eur, tedy asi 1,57 miliardy korun. To je asi třikrát tolik než v roce 2004, kdy její zisk činil 18,7 milionu eur.

Za vysokým růstem stojí však hlavně účetní přecenění projektů skupiny.

"Pro nás byly výsledky skupiny Orco velkým překvapením. Předpokládali jsme čistý zisk na úrovni 31 milionů euro. Příčinou razantního růstu bylo skutečně přecenění především chorvatských aktiv," uvedl pro deník Aktuálně.cz Viktor Reischig ze společnosti Patria Finance.

Největší část zisku obdržela skupina Orco z developerské, tedy stavební činnosti - necelých 22 milionů eur. To je však šedesátiprocentní pokles oproti roku 2004.

Vysoké částky investovala skupina i do nákupu nemovitostí. Hodnota jejího portfolia se zvýšila o 217,9 milionu eur. Součástí nákupů byla například i kancelářská budova v Praze Na Poříčí či historická budova budapešťské burzy.

Překvapivá dividenda

Představenstvo společnosti zároveň připravilo návrh na dividendu. Ta by měla činit 0,8 eura na akcii. To je třicetiprocentní nárůst oproti roku předešlému, kdy skupina vyplatila 0,6 eur na akcii.

"Výše dividendy pro nás byla pozitivní novinkou. Viděli ji spíše na loňské úrovni šedesáti centů," dodal Reischig.

Od května loňského roku, kdy jsou akcie Orco obchodovány i na české burze, vzrostla jejich cena na dvojnásobek a nyní se obchodují na hranici 2550 korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy