Orco hledá pro miliardovou přestavbu Bubnů pomoc úřadů

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 3. 2009 12:15
Zrušení ambicióního projektu, který měl pražské Bubny změnit k nepoznání, zatím Orco nechystá
Tady mají v budoucnu vyrůst moderní budovy s byty, kancelářemi a obchody.
Tady mají v budoucnu vyrůst moderní budovy s byty, kancelářemi a obchody. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Vlajková loď gigantické realitní společnosti Orco Group. Tak se říkalo projektu na přestavbu pražské čtvrti Bubny. Teď společnost doufá, že pomohou úřady.

V Praze má podle původního záměru vyrůst během deseti let nová čtvrť. Cena za celý projekt, který má ležet na pozemcích o rozloze 25 hektarů, činí na tři miliardy eur, což je podle současného kurzu víc než 80 miliard korun.

Nyní se však mateřská společnost Orco ve Francii potýká s potížemi. Co se bude dál dít s projektem Bubny?

Česká Orco už připustila, že bude kvůli problémům mateřské společnosti, a zejména pak kvůli finanční krizi, která zkomplikovala cestu k hotovým penězům, přehodnocovat vlastní projekty, které se zatím nedostaly přes fázi plánů.

"Ty plánuje naše společnost přehodnocovat případ od případu," řekla mluvčí české Orco Group Petra Zdeňková. Bubnů se to zatím týkat nemá: "Bubny jsou pro nás zásadním projektem a zůstanou jím i nadále," věří Zdeňková.

Pomůže dlouhé úřadování?

Své plány na podobu nové čtvrti se stovkami bytů, kanceláří i obchodů zveřejnila developerská společnosti vloni v červnu.

Tehdy se celá skupina Orco těšila mimořádným úspěchům.

Ani v okamžiku, kdy se francouzská "matka" snaží vypořádat se svými dluhy díky soudně udělené ochraně před věřiteli, však není podle vedení české pobočky nic ztraceno.

"Zatím není hotová potřebná změna územního plánu. Bubny tedy budou na pořadu dne přibližně v roce 2010. Zatím jsme však najali exkluzivního agenta, který bude nabízet k pronájmu prostory v administrativních budovách," vysvětlila Zdeňková.

Orco nabídne kanceláře úřadům

Společnost si uvědomuje, že s finanční krizí trh s pronájmy kanceláří v důsledku ekonomické recese skomírá. Má však jiný plán, jak své prostory obsadit.

Nádraží Bubny po sto padesáti letech končí. Zbude tu zastávka na cestě k letišti Ruzyně
Nádraží Bubny po sto padesáti letech končí. Zbude tu zastávka na cestě k letišti Ruzyně | Foto: Ludvík Hradilek

"Máme v plánu oslovit státní správu. Řada institucí a úřadů sídlí v nevyhovujících prostorách nebo jsou roztroušené na několika adresách, což je pro ně krajně nepraktické," přiblížila mluvčí.

Už na podzim vyjádřila skupina zájem o silného strategického partnera, který by spolu s ní v pražských Bubnech investoval.

Jeho vstup do projektu nevylučuje společnost ani v současnosti.

Místo nádraží a autobazarů nový svět

Projekt podobný tomu v Bubnech nemá v České republice obdobu. Původně měl grandiózní plán zdvojnásobit majetek developerské společnosti.

Koleje patří do starého železa, tady bude autostráda
Koleje patří do starého železa, tady bude autostráda | Foto: Ludvík Hradilek

Pozemky, na nichž má vyrůst 25 až 30 budov s rozlohou užitných ploch 1,2 milionu čtverečních metrů, koupilo Orco od Správy železniční a dopravní cesty za 1,1 miliardy korun.

Polovinu postavených domů mají tvořit kanceláře podél Argentinské ulice, na třetině ploch má vzniknout 2 500 bytů. Podle původních plánů je mají doplnit obchody, mateřské školky, multifunkční kulturní objekt i zdravotnické zařízení.

Aby okolí nových budov nehyzdily odpadkové koše a popelnice, záměr počítal s podzemním odpadním systémem. Pod zem má být svedena i automobilová doprava.

Zatím však na pozemcích Orco Group stojí bubenské nádraží a početné autobazary, servisy a sklady pneumatik.

 

Právě se děje

Další zprávy