Opravy v Praze mění trasy u desítek vlakových spojů

kst
29. 6. 2008 13:40
Praha Hlavní nádraží: Změny platí od pondělí
Cestující si musí kvůli stavebním úpravám zvyknout na menší prostory v hale i na těch pár nástupištích, které zůstaly v provozu.
Cestující si musí kvůli stavebním úpravám zvyknout na menší prostory v hale i na těch pár nástupištích, které zůstaly v provozu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Cestující se musí od pondělka připravit na problémy na pražském Hlavním nádraží.

Budova prochází rozsáhlou rekonstrukcí a České dráhy proto od 30. června upraví výchozí a cílové stanice u desítek spojů.

"Opravu totiž podstoupí jednotlivá nástupiště, buduje se nové trolejové vedení, přestavují se kolejiště," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Opravou projde i železniční tunel směrem na Smíchov.

Omezení jízd vlaků

Po celé léto - až do 6. září - tak nepojedou některé vlaky EuroCity z Německa na pražské Hlavní nádraží, ale pouze do Holešovic. Jejich přehled najdete v infoboxu.

Odkloněné vlaky EuroCity
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Odkloněné vlaky EuroCity

  • EC 179 Berlin (16:39) - Praha-Holešovice (21:18)
  • EC 371 Ostseebad Binz (10:42) - Berlin - Praha-Holešovice (19:18)
  • EC 176 Praha-Holešovice (8:36) - Berlin - Hamburg (15:39)
  • EC 178 Praha-Holešovice (6:36) - Berlin (11:20)
  • EN 352 Praha-Holešovice (20:36) - Dresden - Leipzig - Basel (10:37)
  • EN 378 Praha-Holešovice (19:02) - Berlin - Amsterodam (10:27)

Podle tiskové zprávy pak nepojedou od 30. června do 10. září rychlíky Praha - Hradec Králové a zpět do stanic Praha hl. n. a Praha-Vršovice, ale budou všechny začínat a končit na pražském Masarykově nádraží. Z Masarykova nádraží pojedou tyto spoje o 6 minut dříve, než je jejich standardní odjezd z hlavního nádraží.

Od pondělka do 31. srpna bude uzavřena trať Praha hlavní nádraží - Praha-Smíchov, všechny rychlíky od Plzně a všechny osobní vlaky od Berouna budou končit a začínat ve stanici Praha-Smíchov (kromě vlaku EuroNight Galileo Galilei Františkovy Lázně - Budapest a zpět, který pojede v Praze odklonem).

Náhradní doprava? MHD

Po dobu výluky mohou cestující Českých drah, kteří mají papírový jízdní doklad pokračovat v cestě metrem po trase B v úseku Smíchovské nádraží-Vysočanská a po trase C v úseku Florenc-Hlavní nádraží.

"Má-li cestující například jízdenku In-gold, nebo In-kartu s aplikací In-senior, a nemá tedy žádný papírový doklad, vydá mu vlaková četa nebo pokladní na nádraží náhradní "papírový doklad", který mu poslouží jako jízdenka na metro", uvádí Dráhy v tiskové zpravě.

Uzavírky i v hale "Wilsoňáku"

Omezení pohybu cestující čeká i v prostorách budovy Hlavního nádraží. Kvůli rekonstrukci nádražních prostor je nyní uzavřeno severní schodiště mezi horní a dolní částí nové odbavovací haly. Nově je čeká omezení pohybu v severní části dolní odbavovací haly.

"V nadcházejícím období bude omezen vstup do nádraží v severní části směrem od Bolzanovy ulice a v zahajované stavební etapě v příštích týdnech bude docházet také k omezení vstupu do stanice metra Hlavní nádraží," varují ČD.

Přístup do stanice metra však nebude uzavřen a vstup na nástupiště umožní pouze schodiště v jižní části haly (směrem od Washingtonovy ulice).

Uzavřena jsou rovněž 1. a 2. nástupiště.

 

Právě se děje

Další zprávy