Oprava D1 nabírá zpoždění kvůli těm, co nevyhráli

ČTK ČTK
27. 2. 2013 16:10
Podání námitek znamená zdržení minimálně 45 dní, po které ŘSD nemůže podepsat smlouvu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Modernizace dálnice D1 se komplikuje.

Neúspěšné stavební společnosti Eurovia a Habau CZ totiž napadly výsledky tendrů, ve kterých zvítězily sdružení společností Colas CZ a Porr a konsorcium OHL ŽS s Alpine Bau.

Hodnotící komise už vybrala vítěze u všech pěti připravovaných úseků. Vítěze posledních dvou hodlá ŘSD oficiálně oznámit v nejbližších dnech poté, co výsledky rozešle uchazečům.

"Ředitelství silnic a dálnic má nyní lhůtu deset dnů na rozhodnutí o vyhovění nebo nevyhovění námitce," popsala další postup mluvčí ředitelství Martina Vápeníková. Pokud úřad stížnosti neúspěšných uchazečů nevyhoví, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podání námitek představuje zdržení minimálně 45 dní. Po tuto dobu podle Vápeníkové organizace nemůže podepsat smlouvu s vítězným uchazečem.

Sdružení firem Colas a Porr zvítězilo v tendru na stavbu úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Alpine Bau společně s OHL ŽS poté zvítězily v soutěžích na modernizaci dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a rovněž v navazujícím úseku z Bíteše k Devíti Křížům.

U posledního jmenovaného úseku, kde konsorcium uspělo s nejnižší cenovou nabídkou 382 milionů korun, stále běží lhůta, po kterou se mohou neúspěšní uchazeči proti rozhodnutí hodnotící komise odvolat, dodala Vápeníková.

O modernizaci dálnice D1 rozhodlo ministerstvo dopravy předloni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Nejvytíženější domácí dopravní tepna je zhruba deset let za svojí životností.

Foto: Dálnice D1, jak ji vidí řidič

 

Právě se děje

Další zprávy