Operátorům hrozí trest od státu za nepřehledné smlouvy

ČTK ČTK
17. 4. 2013 18:50
Český telekomunikační úřad chystá správní řízení s mobilními operátory
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chystá správní řízení s mobilními operátory kvůli nepřehledným smlouvám, které uzavírají se zákazníky. Přestože úřad na nedostatky upozornil již letos v únoru, smlouvy jsou podle jeho vyjádření stále nesrozumitelné a složité.

Smluvní dokumentace mobilních firem je podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka zbytečně rozsáhlá. Obsahuje neurčité odkazy na celé smluvní dokumenty, případně pouze na internetové stránky operátora, a deklarovaná struktura účastnické smlouvy se ne vždy shoduje s jejím skutečným stavem.

Analýza ČTÚ upozornila také na nedostatečné zapracování některých náležitostí stanovených zákonem, například informace o minimální nabízené a minimální garantované kvalitě služeb nebo informace o nabídce servisních služeb. Úřad shledal nedostatky rovněž ve způsobu provádění jednostranných změn smluvních podmínek a v postupech informování účastníků o těchto změnách. Nepřesnosti nalezl také v ujednáních o smluvních pokutách a jiných sankcích uplatňovaných vůči účastníkům.

"V rámci dalšího postupu teď budeme po operátorech požadovat nápravu všech pochybení, a to včetně výrazného zpřehlednění smluvní dokumentace," uvedl Dvořák.

ČTÚ požaduje, aby účastník měl v okamžiku uzavření účastnické smlouvy k dispozici její stručný, přehledný a srozumitelný návrh. Ten bude obsahovat pouze ty podmínky, které se přímo týkají účastníkem zvolených služeb a jím zvoleného tarifu.

Účastník musí mít zároveň možnost volby konkrétních parametrů své smlouvy, a to včetně aktivního udělení souhlasu u podmínek, které byly dosud ve smluvních dokumentech nastaveny paušálně, často pouze na možnost určenou operátorem. To se týká například kopírování dokladů, používání osobních údajů nebo aktivace přímo nevyžádaných služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy