Operátoři zrychlují připojení k internetu

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 4. 2011 12:02
O2 a Vodafone oznámili přechod na technologii VDSL
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Až třikrát rychlejší připojení k internetu nabídnou svým zákazníkům operátoři O2 a Vodafone. Společnosti krátce po sobě oznámily, že od 9. května v případě O2 a začátku června u Vodafonu, spustí připojení pomocí technologie VDSL.

Ta podle operátorů umožňuje stahování dat rychlostí 25 Mb/s a odesílání rychlostí 2 Mb/s, zatímco dosavadní ADSL připojení dosahovalo rychlosti 3, 8 nebo 16 Mb/s.

Telefónica O2 oznámila, že novou technologii mohou využít všichni její zákazníci, ti stávající přejdou na vyšší rychlost za stejnou cenu.

Vodafone zatím tuto možnost dává svým firemním zákazníkům. "V současné době ji našim firemním zákazníkům nabízíme v testovacím provozu, ale v budoucnu určitě chceme tuto službu nabídnout všem zákazníkům Vodafonu," uvedl David Duroň, ředitel marketingu pro firemní zákazníky.

Obě firmy upozorňují, že nová technologie nebude dostupná zdaleka všem. Vodafone předpokládá, že ji dokáže zajistit pro 30 procent populace v Česku, O2 počítá s pokrytím poloviny českých domácností.

O2 těm, kdo se nacházejí mimo pokrytí tímto signálem nabízí slevy u partnerů O2 Extra, Vodafone doporučuje prozatím aktivovat nejrychlejší dostupné ADSL s garancí budoucího bezplatného přechodu na vyšší rychlost.

 

Právě se děje

Další zprávy