Opel ovládnou společně Kanaďané s Rusy

Ekonomika Ekonomika
10. 9. 2009 16:40
Kanadská Magna s ruskou bankou budou vlastnit většinu v Opelu.
Rozhodnutí o prodeji podílu oznámila německá kancléřka Angela Merkelová.
Rozhodnutí o prodeji podílu oznámila německá kancléřka Angela Merkelová. | Foto: Reuters

Berlín - Kanadsko- ruský kapitál zachrání budoucnost německé automobilky Opel, která letos slaví 110. výročí výroby aut. Americký majitel Opelu, koncern General Motors, se rozhodl automobilku prodat kanadsko-rakouskému výrobci autosoučástek, společnosti Magna, a největší ruské bance Sberbank.

Tento záměr potvrdila německá kancléřka Angela Merkelová. Informovala o tom ČTK. Tento krok není překvapením, správní rada GM prodej Magně doporučila. Definitivní rozhodnutí však oznámila až po setkání s představiteli německé vlády a svěřeneckého fondu, který má v Opelu většinový podíl.

Správní rada se mohla rozhodnout mezi čtyřmi možnými řešeními budoucnosti automobilky, která v Evropě zaměstnává 55 tisíc lidí. General Motors si mohly Opel v portfoliu ponechat, poslat jej do bankrotu, nebo jej prodat některému ze dvou zájemců. Kromě Magny a Sberbank měla o Opel zájem i belgická investiční skupina RHJ International.

Německá vláda však dávala přednost právě kanadsko-ruskému spojenectví. A to navzdory tomu, že RHJ před týdnem zvýšila svou nabídku za 50,1 procenta Opelu  na 300 milionů eur. Navíc belgický investor sliboval, že bude po Německu žádat nižší státní pomoc, kterou také dříve splatí.

General Motors se prodejem podílu v Opelu snaží řešit svou finanční situaci. Před časem opustila společnost bankrotový režim, který gigant přeměnil na výrazně skromnější společnost. Z evropských akvizic už se GM zbavila i švédského Saabu, pracuje na prodeji amerického Saturnu a Hummeru.


 

Právě se děje

Další zprávy