Krach OP Prostějov: Prodej vynesl jen 408 milionů

ČTK ČTK
11. 2. 2014 15:29
Letos v lednu byl prodán i hlavní areál zkrachovalého OP v Prostějově
Foto: Petr Protivánek

Prostějov - Na účtech zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) je po prodeji většiny jeho výrobních areálů a dalšího majetku zhruba 408 milionů korun, přičemž věřitelé OP přihlásili pohledávky za více než dvě miliardy korun.

Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Největším a zároveň zajištěným věřitelem OP je České spořitelna, která se kvůli výplatě první části peněz od loňského roku soudí.

Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská ve zprávě zaslané Krajskému soudu v Brně oznámila, že na účtech OP bylo na konci loňského roku bezmála 350 milionů korun. Letos v lednu pak byl prodán i hlavní areál OP v Prostějově, který za 58 milionů korun koupila firma Astria Group.

Horská už dříve uvedla, že například z prodeje několika výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků bylo získáno téměř 99 milionů korun. Dalších 58 milionů korun vynesl prodej výroby na míru a 35 milionů korun prodej výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech. Z prodeje zásob přibylo na účtech OP několik desítek milionů korun.

Správkyně loni prodala také část ochranných známek. Například známka OP Prostějov Profashion, které byla vlajkovou značkou OP, byla v aukci vydražena za 790 tisíc korun. Nyní zbývá prodat ještě například soubor pohledávek, které měl OP u svých odběratelů.

Žaloba na insolvenční správce

Kolem výtěžku z prodeje majetku OP jsou ale nejasnosti. Česká spořitelna loni zažalovala dva bývalé insolvenční správce OP, po nichž z pozice největšího věřitele požaduje zaplatit 209 milionů korun. Peníze získané z prodeje zásob oděvních výrobků insolvenční správci podle právníků spořitelny nezákonně utratili.

V žalobě Česká spořitelna vypočítala, že v době úřadování dvou bývalých insolvenčních správců byly prostřednictvím sítě podnikových prodejen OP prodány zásoby oděvních výrobků za 272 milionů korun, avšak na účtech a v pokladnách OP na konci jejich funkce v létě 2011 zůstalo pouze 95 milionů korun, z toho 63 milionů korun připadlo na prodané zásoby.

Česká spořitelna nesouhlasí ani s částkou určenou k první výplatě na její účet. Podle dubnového verdiktu Krajského soudu v Brně měla z dosavadního prodeje majetku OP inkasovat prvních 96 milionů korun, spořitelna ale požaduje 103 milionů korun. Vrchní soud v Olomouci dal spořitelně loni na podzim za pravdu a sporem, zda z dosavadního celkového výtěžku z prodeje majetku OP mohou být odečteny náklady na správu a především provoz podniku, se nyní bude zabývat Nejvyšší soud v Brně.

555 věřitelů

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně dluží prostějovská textilka zhruba 675 milionů korun.

Znalci hodnotu podniku po prohlášení konkurzu odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet snížil na několik stovek.

 

Právě se děje

Další zprávy