Ombudsman: Podnikatelé nezveřejňují povinné údaje

ČTK ČTK
30. 1. 2013 16:10
Dvě třetiny podnikatelů neplní svoji povinnost vůči obchodnímu rejstříku
Pavel Varvařovský
Pavel Varvařovský | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Dvě třetiny tuzemských podnikatelů podle zjištění ombudsmana neplní svoji povinnost vůči obchodnímu rejstříku. Nezveřejňují ve sbírce listin své účetní závěrky.

Podle šetření veřejného ochránce práv dodalo účetní závěrky za všechny roky své činnosti jen devět procent podnikatelů. Více než 50 procent z nich nedodalo účetní závěrku do obchodního rejstříku ani jednou.

Rejstříkové soudy podle šetření ombudsmana nemají personální, právní ani materiální zabezpečení k tomu, aby se problematikou mohly systematicky zabývat.

"Ačkoli si tedy jsou vědomy nízké naplněnosti sbírky listin, nejsou fakticky schopny provádět systematickou kontrolu z vlastní iniciativy, ale pouze na základě podnětu týkajícího se konkrétního podnikatelského subjektu. Nemají ani efektivní nástroje, kterými by na podnikatelích mohly splnění zákonné povinnosti vynutit," uvedl veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Prohlášení k přiznání

Obchodní rejstřík je veřejný registr, který by měl podávat relevantní informace o důvěryhodnosti, bonitě a solventnosti potenciálních smluvních stran. Pokud podnikatelé nedodají všechny potřebné údaje, nemůže tuto svou funkci plnit bezproblémově.

Varvařovský se kvůli zjištěné situaci obrátil na ministerstvo spravedlnosti. "Ministr spravedlnosti přislíbil vhodně upravit samotný informační systém obchodního rejstříku a iniciovat po poradě s předsedy rejstříkových soudů odpovídající legislativní opatření, která by vedla k vyšší naplněnosti sbírky listin," uvedl ombudsman.

V úvahu prý přichází změna daňových předpisů, kdy by součástí daňového přiznání právnických osob bylo prohlášení o založení účetní závěrky do sbírky listin obchodního rejstříku.

 

Právě se děje

Další zprávy