OKZ Holding sám sebe posílá do konkurzu. Dluží 1,2 mld

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 1. 2012 13:11
Firma doplatila na krizi a insolvenci klíčového zákazníka
Firma stavěla ropné zásobníky
Firma stavěla ropné zásobníky | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Společnost OKZ Holding, která se specializuje na výstavbu velkokapacitních ocelových zásobníků ropy a ocelových konstrukcí, na sebe podala u Městského soudu v Praze insolvenční návrh.

Informace je zveřejněna v insolvenčním rejstříku. Firma je předlužená a v platební neschopnosti.

Firma uvedla, že má 971 věřitelů, jejichž splatné a neuhrazené závazky dosahují téměř 1,2 miliardy korun. Souhrn závazků OKZ Holding převyšuje hodnotu aktiv společnosti.

OKZ Holding svou platební neschopnost zdůvodňuje tím, že v insolvenčním řízením se nalézá jeden z jejích největších klientů Korfil, vůči kterému má pohledávku přes 80 milionů korun. Výpadek v příjmech firma řešila úsporami provozních nákladů a krátkodobými úvěry.

Rozpracováno je pět zakázek za miliardu

Navíc firma doplatila na krizi v letech 2009 a 2010, která se projevila poklesem poptávky a snižováním cen.

Firma má nyní rozpracováno pět zakázek, jejichž celková hodnota je 37,5 milionu eur (957 milionů korun). OKZ Holding chce, aby zakázky byly dokončeny, a proto požádala soud, aby určil insolvenčního správce, který firmu bude vést v době úpadku.

OKZ Holding staví staví zásobníky na skladování ropy a ropných produktů. V oboru výstavby skořepinových ocelových konstrukcí patří k největším dodavatelům na českém a pobaltském trhu. Klienty má mezi společnostmi především z oblasti petrolejářského a chemického průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy