OECD: Krize vymaže 25 milionů pracovních míst

Tomáš Fránek
16. 9. 2009 12:11
Nezaměstnanost naroste nad deset procent
Foto: Ludvík Hradilek

Paříž - Nezaměstnanost ve státech sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vystoupá na nejvyšší hodnoty od druhé světové války.

Podle dnes zveřejněné zprávy OECD, kam patří 30 nejrozvinutějších zemí světa včetně České republiky, si krize vyžádá ztrátu až dvaceti pěti milionů pracovních míst. Míra nezaměstnanosti do konce příštího roku vyšplhá na deset procent, a dostane se tak na nové poválečné maximum.

Už 15 milionů míst

Jen od konce roku 2007 do července 2009 v souvislosti s krizí v OECD už zaniklo asi 15 milionů pracovních příležitostí a dalších deset milionů míst asi ještě zanikne do konce příštího roku. Podle OECD na tom nic nezmění ani fakt, že se objevují známky hospodářského oživení.

"Největším rizikem je to, že většina tohoto vysokého nárůstu nezaměstnanosti se stane změnou strukturální povahy," je napsáno ve zprávě.

Nynější recese podle OECD ničí nesrovnatelně více pracovních míst než jiné recese od začátku 70. let minulého století.

Podle expertů OECD situaci ale zlepšují zásahy států na pomoc ekonomikám.

"Výhled trhu práce by byl ještě horší, kdyby vlády neprosadily expanzivní měnovou a fiskální politiku," uvádí zpráva organizace. OECD odhaduje, že výdaje vlád na boj s hospodářskou recesí příští rok zvýší celkovou zaměstnanost o 0,8 až 1,4 procenta víc, než by se jinak zvýšila bez jejich zásahu.

Nejhůře ve Španělsku

Míra nezaměstnanosti v zemích OECD je už teď na poválečném maximu a do letošního června se vyšplhala na 8,3 procenta. Na konci roku 2007, tedy těsně před začátkem krize, byla 5,6 procenta.   

Nejhorší situace je ve Španělsku, Irsku a ve Spojených státech. Zatímco ve Španělsku míra nezaměstnanosti od konce roku 2007 do poloviny letošního roku vzrostla o 9,7 procentního bodu, v Irsku nárůst činil 7,8 a v USA 4,5 procentního bodu.

OECD má třicet členských států, Česká republika je mezi nimi. Podle Světové banky bylo v roce 2007 27 z členských ekonomik, včetně české, vysokopříjmových.


 

Právě se děje

Další zprávy