OECD je optimistická: česká ekonomika poroste o 1,6 %

ČTK ČTK
18. 11. 2011 10:44
Další prognóza vývoje české ekonomiky je zatím nejoptimističtější
Generální tajemník OECD Angel Gurría.
Generální tajemník OECD Angel Gurría. | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika by v příštím roce měla podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpomalit růst na 1,6 procenta z letošních 2,1 procenta.

Vyplývá to ze zprávy OECD, kterou dnes představil generální tajemník OECD Ángel Gurría. V květnu OECD předpovídala pro ČR letošní růst o 2,4 procenta a příští rok zrychlení růstu na 3,5 procenta. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle OECD stoupnout o tři procenta.

Odhadovaný růst může být podle OECD ohrožen zpomalením světového hospodářství a vývojem v eurozóně. K odvrácení těchto hrozeb a povzbuzení ekonomické aktivity tak OECD doporučuje udržet spád reforem zaměřených na posílení konkurenceschopnosti a dlouhodobého růstu. "Růst a zlepšení životní úrovně budou záviset na přechodu k více inovativní a energeticky efektivní ekonomice založené na znalostech," uvedl Gurría.

OECD dále doporučuje zavést jasný dluhový cíl při reformě veřejných financí a založení nezávislé instituce, která by sledovala a posuzovala stav veřejných financí.

Odhad OECD na příští rok je optimističtější než prognóza České národní banky, ministerstva financí a Evropské komise. ČNB v nové prognóze výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta.

Pro letošní rok centrální banka zhoršila odhad růstu na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta. Podle ministerstva financí by česká ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o procento. Ještě v červenci úřad počítal s 2,5procentním růstem, a to v letošním i příštím roce. Letos ekonomika podle nových odhadů ministerstva stoupne o 2,1 procenta.

Také Evropská komise výrazně zhoršila výhled české ekonomiky. Letos podle ní vzroste o 1,8 procenta, na jaře přitom komise čekala dvouprocentní růst. Příští rok Brusel očekává růst českého HDP jen o 0,7 procenta, zatímco na jaře to bylo 2,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy