Odpočítávání pro padesátihaléře. Výměna končí za rok

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
30. 8. 2013 9:35
Platnost deseti a dvacetihaléřů skončila již před deseti lety
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už jen posledních 365 dnů zbývá těm, kteří mají v šuplíku či v dětské pokladničce padesátihaléřové mince, na jejich výměnu.

Ta je možná až do 31. srpna roku 2014 na pobočkách České národní banky. Platnost padesátihaléřů skončila právě před pěti lety - 31. srpna 2008.

Tehdy už byly nejmenšími drobnými mincemi v oběhu. Hlavním důvodem, proč se je Česká národní banka rozhodla rok předtím zrušit, byla skutečnost, že přestávaly plnit svoji úlohu a z oběhu se jich vracelo čím dál méně. Počet kovových platidel se tak snížil ze sedmi druhů na šest.

Nyní je nejméně hodnotným kovovým platidlem v Česku korunová mince.

Na českých územích se haléř poprvé objevil ve druhé polovině 14. století. Jako nejmenší nominál korunové měny ho zavedl císař František Josef I. v rámci reformy roku 1892, kdy Rakousko-Uhersko hledalo náhradu za krejcary a zlatky.

Za dobu existence Československa a České republiky byly haléřové mince raženy v celkem osmi nominálních hodnotách: jedna, dva, tři, pět, deset, 20, 25 a 50 haléřů. Platnost deseti a dvacetihaléřových mincí skončila již 31. října 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy