Odhalil trik v půjčkách, nyní byl krajský šéf ČOI odvolán

ČTK ČTK
17. 6. 2014 21:15
Jiří Pěkný, někdejší ústřední ředitel celé inspekce, upozornil na chybné výpočty cen půjček.
Jiří Pěkný býval šéf celé ČOI. Poté byl krajským šéfem, nyní by měl být řadový inspektor.
Jiří Pěkný býval šéf celé ČOI. Poté byl krajským šéfem, nyní by měl být řadový inspektor. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šéf východočeské České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný byl odvolán z funkce. Uvedl to dnes server iDnes.cz. ČTK informaci potvrdila mluvčí ČOI Jana Jelínková, odvolání ale podle ní nesouvisí s kauzou chybného výpočtu cen půjček, na který Pěkný upozornil.

Pěkný v minulosti zastával i funkci ústředního ředitele celé inspekce. Jeho odvolání z čela ČOI v roce 2007 tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu zdůvodnilo nízkou efektivitou práce ústředního inspektorátu.

Pěkný ve funkci ředitele inspektorátu pro Královéhradecký a Pardubický kraj končí k 22. červnu. Místo zastával od loňského května. ČOI důvody odvolání nezveřejnila.

"Jmenování a odvolání ředitelů inspektorátů je plně v kompetenci ústředního ředitele. Jedná se o jmenované funkce. Zaměstnanci, kteří vykonávají volené či jmenované funkce, mohou být odvoláni, a to kdykoliv a z jakéhokoli důvodu, nebo bez uvedení důvodu," uvedla Jelínková.

Mluvčí ČOI pouze sdělila, že odvolání nesouvisí s případem špatných výpočtů roční procentní sazby nákladů (RPSN) u spotřebitelských úvěrů.

Essox, GE Money Auto i Home Credit

ČOI kvůli tomu už v dubnu udělila dvoumilionovou pokutu firmě Essox, společnému podniku Komerční banky a mateřské Société Générale. Sazbu prý Essox uváděl o polovinu nižší, než podle inspekce měla být. Podle iDnes.cz pokutu udělil právě inspektorát, který řídil Pěkný.

Jen u Essoxu by se kauza dotkla 20 000 klientů. Problém se ale podle inspekce týká i dalších firem, jako například GE Money Auto či Home Credit.

Pěkný dříve také tři roky vedl celou ČOI. V roce 2007 jej ale odvolal tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

"Důvodem odvolání je nedostatečná koordinace činnosti obchodní inspekce a nízká efektivita práce jejího pražského ústředí. Kontroly jsou vykonávány nahodile a bez jasně stanovených priorit," oznámilo tehdy ministerstvo. Pěkný s důvody odvolání nesouhlasil a tvrdil, že svou práci vykonával dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy