Odbory ČSA nechtějí nižší platy, miliardu ušetří jinde

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 9. 2009 17:34
Máme vlastní plán, jak uspořit miliardu ročně, řekli odboráři ministerstvu financí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zástupci osmi odborových organizací ČSA na dnešním jednání s vedením společnosti nepřistoupili na navrhované snížení platů.

Obě strany se za přítomnosti ministra financí Eduarda Janoty dohodly, že odbory zhruba do týdne předloží vlastní návrh, jak společnosti ušetřit miliardu korun ročně. Po jednání to uvedli šéf organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar a ministr Janota.

"Vlastník stejně jako my vidí, že v organizaci nějaký problém je a má snahu ho řešit. Takže já to vidím pozitivně," zhodnotil pro Aktuálně.cz dnešní jednání prezident odborové organizace pilotů ČSA známé pod zkratkou CZALPA Filip Gaspar.

"Dohodli jsme se s ministerstvem, v následujících dnech a týdnech tedy budeme hledat řešení společně," naznačuje Gaspar. "Je třeba najít úspory na nákladové straně," odmítá být konkrétnější.

Janota: Není čas čekat na privatizaci

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové vyzval Janota na jednání odboráře právě k tomu, aby od obecných formulací přešli ke konkrétním návrhům, kterými se pak ministerstvo bude moci zabývat.

Zúčastněné strany budou podle Janoty dále jednat. Do definitivního rozhodnutí však bude pokračovat restrukturalizační plán tak, jak jej navrhl management prezidenta Radomíra Lašáka. Plán vedení firmy počítá s propuštěním stovek lidí, první z nich by měli dostat výpověď již tento týden.

"Všechny varianty mají jedno společné - musí proběhnout rychle," vyjádřil se na jednání ministr financí.

"Potvrdil tím svou ochotu sehrát v dané situaci roli mediátora. Opakovaně ale zdůraznil, že je nezbytné učinit tak bezodkladně, v řádu dnů, a že není čas vyčkávat do ukončení privatizace," sdělila mluvčí Hejsková.

Odbory se přou s vedením, kdo firmě škodí víc

Janota dnes zároveň v otevřeném dopise zaměstnancům ČSA pokáral některé představitele odborových organizací, především CZALPA, že proti společnosti vedou negativní mediální kampaň, která v důsledku poškozuje zaměstnance i vlastníka společnosti.

"Nebudu proto podléhat tlaku, který je na mě ze strany odborových předáků neprávem vyvíjen," píše v dopise Janota.

CZALPA ústy Gaspara naopak tvrdí, že vedení ČSA svými personálními škrty ohrozí bezpečnost provozu.

Prezident aerolinií Lašák před dvěma týdny přišel s plánem, podle kterého by se snížily mzdy pilotů o 30 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent. Pokud by odbory na nabídku přistoupily, Lašák a další členové představenstva na oplátku nabídli, že firmu opustí.

Šéf ČSA svůj názor nezměnil ani po dnešním jednání. "Jsme připraveni  okamžitě najít pro všechny strany  přijatelnou  variantu. Každá taková varianta však znamená vždy úspory v personálních nákladech, ať snížením mezd či propouštěním."

 

Právě se děje

Další zprávy