Odbory chystají stávku, hrozí prý "boje v ulicích"

Karel Toman
8. 10. 2010 12:05
Svazu KOVO vadí snižování podpory při vyšším odstupném nebo odchodu "na dohodu"
Foto: Jan Langer

Praha - Největší odborový svaz zemi sdružující 120 tisíc pracujících, hrozí vládě stávkou. Na webu Českomoravské komory odborových svazů to dnes zveřejnil předseda svazu KOVO Josef Středula.

Vládou chystané úspory a reformy podle něj vyhrotí rozdíly ve společnosti a nepřijatelně zatíží obyčejného občana.

"Nevidíme žádný důvod, aby se například snižovala podpora v nezaměstnanosti u těch zaměstnanců, kteří tzv. dobrovolně ukončí pracovní poměr, nebo aby se odložila podpora v nezaměstnanosti těm, kteří se sociálně zodpovědným způsobem dohodnou se zaměstnavatelem na vyšším odstupném," napsal ve svém stanovisku Středula.

Odbory chtějí zarazit zdražování elektřiny

"Navíc se vedou diskuse o opatřeních, která mají vést k nepřijatelným změnám zákoníku práce, penzijního systému, cenách elektrické energie a dalších. Myslíme si, že takové kroky budou ještě více polarizovat společnost a místo hledání konsenzu budeme možná bojovat i v ulicích," uvedl dále.

Odbory KOVO chtějí naopak prosadit například vznik zaměstnaneckých penzijních fondů, z nichž by se připlácelo na penze pro fyzicky těžce pracující.

Dodal, že pokud bude vláda na těchto opatřeních trvat, je svaz KOVO připraven bránit zaměstnanecká práva a přistoupit k demonstracím a stávkám.

Na jednání rady svazu KOVO, z kterého Středulovo prohlášení vzešlo, byl přítomný také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Za výpověď bez důvodu přijde stávka

Šéf ČKMOS zopakoval hrozbu vyhlášení generální stávky, k níž by podle něj došlo v případě, že by se do zákoníku práce měla dostat výpověď bez udání důvodu a možnost řetězení pracovních smluv na dobu určitou.

Zatím nejhlasitější nesouhlas s vládními reformami daly odbory najevo na demonstraci 21. září v Praze. Přes 40 000 lidí tam protestovalo proti snižování platů ve státní a veřejné správě.

Odbory trvají na zachování současného systému platových tabulek. Od záměru snížit peníze na mzdy o deset procent však vláda ustoupit nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy