Odbory chtějí stávku v celé EU, české účast nevyloučily

Karel Toman
2. 6. 2010 17:10
Evropské odbory chtějí po členských organizacích 29. září "akci maximálního stupně"
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel/Praha - Evropské odbory dnes oznámily, že chystají celoevropské protesty a stávky proti vládním škrtům. Usnesl se na tom Výkonný výbor evropské odborové konfederace která jednala v Bruselu v úterý a ve středu 1. a 2. června.

Zda se přidají i české odbory, není jasné, jejich představitelé to ale nevyloučili.

"Zavolejte zítra, řeknu vám víc," odmítl sdělit podrobnosti předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil, který se jednání zúčastnil.

"Výsledky se dozvíme velmi brzy, jaké bude nebo nebude zapojení České republiky do těchto protestů, vám ale zatím neřeknu," sdělil předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. "Je to teprve na počátku, členské organizace se k návrhu teprve budou vyjadřovat," dodal.

Podle Středuly plánované protesty souvisejí s řeckou dluhovou krizí. "Určitě bude velmi silný hlas, který bude říkat, proč mají lidé za každou cenu plati něco, co bezprostředně nezpůsobili," řekl.

Evropská odborová organizace se podle agentury AP shodla na organizování vlny protestů ve všech 27 zemích EU na 29. září. Demonstrovat se bude také na jednání ministrů financí sedmadvacítky v Bruselu.

Akce maximálního stupně

Odbory ve svém prohlášení vybízejí své organizace napříč Evropou, aby "sáhli k akcím maximálního možného stupně." Tím, že zastaví práci nebo vyrazí na demonstraci.

Plány vlád na propouštění, snižování platů a penzí mohou podle odborů poškodit křehké oživení evropské oživení a riskovat návrat recese.

Například podle bývalého viceguvernééra ČNB Luďka Niedermayera ze společnosti Deloitte ale právě řecká krize ukázala, že rychlá konsolidace veřejných rozpočtů a s ní spojené reformy jsou nevyhnutné.

 

Právě se děje

Další zprávy