Odboráři ustoupili, Tesco se stávce vyhne

mrh
20. 10. 2008 18:10
Vedení společnosti dnes jednalo s odbory
Foto: Tesco Stores

Brno - Vedení společnosti Tesco Stores, provozující v České republice obchodní domy a hypermarkety Tesco, zabránilo stávce.

Odboráři se totiž dohodli s vedením společnosti na úpravě počtu pracovníků obchodního řetězce a zatím tak stávkovat nebudou. 

Odborům se nelíbilo, že kvůli špatnému hospodaření společnosti se vedení rozhodlo šetřit na vlastních zaměstnancích, a vyhlásili proto  stávkovou pohotovost.

Jednání bylo dlouhé, k dohodě došlo až večer. "Dnešní jednání považujeme za vstřícný krok ze strany zaměstnavatele a možné řešení současné situace. Po třech týdnech situaci vyhodnotíme a budeme pokračovat v dialogu," sdělil po jednání s vedením společnosti Tesco Stores předseda brněnské Odborové organizace zaměstnanců společnosti Ivan Předínský.

Ještě dopoledne to přitom vypadalo, že k dohodě nedojde.

Zaměstnanecké podmínky jsou podle odborů natolik nesnesitelné, že neměli jinou možnost, než pohrozit stávkou. Odbory kritizují především to, že v době před vánočními nákupy nadále klesá počet stálých zaměstnanců. Společnost je propustila a těm, kteří zůstali, snižuje plat.

Navíc tito zaměstnanci pracují na pokladnách a jiných obsluhovaných odděleních, aniž by to bylo náplní jejich práce.

Zaměstnanci tak musí vykonávat práci, kterou nemají uvedenou v pracovní smlouvě. Navíc v prodejnách chybějí centrální pracovníci provozu a zaměstnanci se nemají na koho dovolávat. Po dvanácti hodinách v práci každý den.

"Nikoho z vedení nenapadne, že v současné době se počet zákazníků zvyšuje a přijímání neznalých brigádníků nic neřeší," upozorňují odboráři.

Vedení firmy ale tvrdí, že zaměstnanců je dostatek, a navíc plánuje posílení personálu v obchodech.

V současné době provozuje společnost více než 100 prodejen Tesco, kde pracuje okolo 13 000 zaměstnanců. V roce 2007 získala prestižní ocenění Obchodník roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy