Odboráři Tesca chtějí přidat. Alespoň 4 procenta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 6. 2010 12:23
Na dohodu o nové koleektivní smlouvě mají čas do konce června
Prodavači v Tescu mají nové uniformy
Prodavači v Tescu mají nové uniformy | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odboráři obchodního řetězce Tesco Stores ČR, kteří dnes obnovili vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, požadují mezi svými prioritami zvýšení platů. Letos chtějí přidat nejméně čtyři procenta a v dalších letech požadují další úpravy.

Mezi další požadavky odborářů v Tescu patří například zrušení čtyřhodinového pracovního úvazku.

Mluvčí Nezávislých odborů Tesco (NOT) Jan Skácel dnes ČTK sdělil, že návrh nové kolektivní smlouvy vypracovali společně s podnikovým výborem Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO), který také působí při tomto obchodním řetězci.

Odboráři se sjednotili 

Původní návrhy kolektivní smlouvy z dílny NOT a OSPO sice byly odlišné, odboráři se ale nakonec dohodli a vypracovali společný materiál. Na jednání se zaměstnavatelem nyní odboráři budou mít tři týdny, neboť na konci června vyprší platnost stávající kolektivní smlouvy. Bez kolektivní smlouvy by zaměstnanci přišli o výhody v ní zakotvené nad rámec zákoníku práce.

Společnost Tesco vstoupila na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v Česku provozuje celkem 135 supermarketů, hypermarketů, samoobsluh a obchodních domů. Na loňském žebříčku deseti největších tuzemských obchodníků připadlo společnosti Tesco s odhadovanými tržbami 46,5 miliardy korun třetí místo.

 

Právě se děje

Další zprávy